Pētījums: Suņi labi apzinās ne tikai priekšmeta smaržu, bet arī tā konceptu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cilvēki ir iemācījuši suņiem pēc pavēles saost un sameklēt dažādus objektus, vienalga, vai tas būtu sniega lavīnas aprakts cilvēks, vai narkotikas bagāžas somā. Tomēr tikai tagad zinātnieki ir izpētījuši, kā tieši suņi veic savu uzdevumu.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Comparative Psychology», tika iesaistīti 48 suņi, no kuriem 25 bija trenēti policijas un glābēju suņi. Pārējie 23 suņi bija parasti mājas mīluļi.

Eksperimenta sākumā tika atlasītas divas katra suņa mīļākās rotaļlietas. Katram sunim bija jāpaosta viena no šīm mantiņām, bet pēc tam jādodas tās meklēt. Puse no suņiem atrada mantiņu, kuru bija paostījuši, bet otra puse – to mantiņu, kas bija vienkārši noslēpta.

Pētījums (Angļu val.)

«Pēc pieredzes citos pētījumos es biju domājis, ka suņiem būs lielāks pārsteiguma moments, proti, uzvedība būs citādāka brīdī, kad suns atradīs to mantiņu, ko nepaostīja, nekā otrā gadījumā. Vairāki suņi, kaut arī bija ieraudzījuši otro mantiņu, turpināja pēc smaržas meklēt to, kuru bija paostījuši,» komentēja pētniece Džuliāna Brauere (Juliane Bräuer).

Pētnieki uzskata, ka suņi apzinās tā priekšmeta konceptu, ko tie meklē, un nevadās tikai un vienīgi pēc ožas.

Interesanti ir arī tas, ka mantiņu meklēšanā ģimenes mīluļi gandrīz nemaz nebija sliktāki par trenētajiem policijas un glābēju suņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu