Ārsti: Akupunktūra var izraisīt cilvēka nāvi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Zinātnieki paziņojuši, ka nav neviena medicīniska pierādījuma, ka akupunktūra atvieglotu sāpes cilvēkam. Tā visa pamatā ir vien placebo efekts, un tā drīzāk var cilvēkam kaitēt.

«Es nekad neesmu redzējis pārliecinošus pierādījumus, ka akupunktūra atvieglotu pacienta ciešanas. Ārstiem šo procedūru nevajadzētu ieteikt saviem pacientiem,» viedokli izteica Ekseteras universitātes profesors Edzards Ernsts (Edzard Ernst).

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «British Medical Journal», Kohrāna statistiskā metode, kas izstrādāta, lai vērtētu procedūru un medikamentu efektivitāti, izšķir divpadsmit sāpju veidus, un akupunktūra nemazina nevienu no tām.

Pētījums (Angļu val., 714 Kb, pdf)

To skaitā ir muguras sāpes, reimatoīdais artrīts, vēža izraisītas sāpes, dismenoreja, elkoņu sāpes, endometrioze, osteoartrīts, migrēna, plecu sāpes, fibromialģija un dzemdību sāpes.

Muguras sāpju, migrēnas un spēcīgu galvassāpju gadījumā akupunktūra bieži tiek uzskatīta par efektīvu ārstēšanas līdzekli, tomēr rādītāji lielākoties tika iegūti pacientiem, kuri zināja, ka tiem tiek veikta tieši akupunktūra. Šis fakts vājina rezultātus un var liecināt par placebo efektu.

Kā skaidro Ernsts, lai arī akupunktūra tiek uzskatīta par nekaitīgu procedūru, tomēr tā var būt sāpīga, izraisīt asiņošanu, infekciju, pneimotoraksu (gaisa uzkrāšanās vai ārstnieciska ievadīšana pleiras dobumā) un pat pacienta nāvi. Piemēram, Dānijā katrs ceturtais pneimotoraksa gadījums beidzas ar cilvēka nāvi.

Eksperti iesaka cilvēkiem savu naudu neizsviest par ārstēšanas metodēm, kas nav medicīniski apstiprinātas un pierādītas kā efektīvas.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu