Pētījums: Cilvēkiem, kuri nespēj ievērot diētu, trūkst pelēkās vielas (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Cilvēki, kuriem neizdodas pieturēties pie diētas, beidzot var novelt nastu no savas sirdsapziņas, jo vainīgs varētu būt pelēkās vielas trūkums tajā smadzeņu daļā, kas atbild par gribasspēku.

Kā raksta izdevums «Live Science», cilvēkiem, kuriem ir mazāk pelēkās vielas tajā smadzeņu reģionā, kas atbild par gribasspēku, ir vājāka paškontrole ēšanas ziņā. Pelēkā viela satur lielāko daļu smadzeņu šūnu, kā arī ir iesaistīta muskuļu, runas, atmiņas, emociju kontrolē un lēmumu pieņemšanā.

Pētījums (Angļu val.)

Nākotnē paredzēts veikt eksperimentus, lai noskaidrotu, vai ir iespējams šo smadzeņu reģionu attīstīt, lai stiprinātu indivīda gribasspēku.

«Cilvēka smadzeņu struktūra laika gaitā mainās. Es negribu, lai cilvēki saka, ka tiem trūkst gribasspēka un tur neko vairs nevar darīt,» komentēja pētījuma autors Hilke Plasmens (Hilke Plassmann).

Pirmajā eksperimenta daļā pētnieki izanalizēja trīs pētījumus, kuros pastiprināta uzmanība tika pievērsta 91 cilvēka smadzeņu pelēkajai vielai.

Kamēr tie atradās magnētiskās rezonanses iekārtā, viņiem tika rādīti dažādu ēdienu attēli, kas tiem bija jāvērtē pēc to veselīguma, garšas un pēc tā, cik ļoti tie kāro attiecīgo ēdienu.

Savukārt otrajā eksperimenta daļā jau citai dalībnieku grupai tika rādīti ēdienu attēli, tomēr tiem bija vai nu jāatsakās no ēdiena, vai jāvadās pēc emocijām. Turklāt tiem bija jāatbild, cik daudz viņi ir gatavi maksāt par attiecīgo ēdienu.

Rezultātā atklājās, ka tie cilvēki, kuriem attiecīgajā smadzeņu daļā ir lielāks pelēkās vielas daudzums, spēj sevi labāk kontrolēt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu