XPrize konkurss paliek bez uzvarētāja un $30 miljoni bez ieguvēja

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Neviena no piecām komandām finālistēm Google atbalstītajā nodibinājuma XPrize konkursā nespēs iekļauties nospraustajos termiņos un līdz 2018.gada 31.martam uz Mēnesi nogādāt savu zondi. Tādējādi netiks izlietots arī balvu fonds, kas ar Google gādību bija visai dāsns - 30 miljoni ASV dolāru.

Kā liecina paziņojums konkursa mājas lapā, lēmums pieņemts pēc konsultēšanās ar visiem finālistiem. Lai arī līdz šim Google komandām jau bija piešķīrusi 6,25 miljonus ASV dolāru, konkursa dalībnieki saskārās ar milzumu problēmu, gatavojot savas misijas, ziņo Newsru.com.

Piemēram, komanda Moon Express vēl pirms gada pavēstīja, ka ir saņēmusi nepieciešamo finansējumu, lai zonde MX-1E būtu gatava doties uz Mēnesi un nolaisties uz tā virsmas.

Moon Express bija iecerējuši izmantot nesējraķeti Electron, taču tās pirmais starts bija neveiksmīgs. Otrs starts, kas atzīts par veiksmīgu, savukārt notika tikai pirms dažām dienām, tādēļ komandai nav izredžu izmantot Electron, lai zonde nonāktu uz Mēness noteiktajā termiņā, kas jau tā tika pārcelts no 2017.gada 31.decembra.

XPrize konkursam starts tika dots 2007.gadā, un to bija paredzēts noslēgt 2014.gadā. Pēc dalībnieku lūguma tas četras reizes tika pagarināts, un rezultātā finālā iekļuva tikai piecas komandas: Moon Express (ASV), SpaceIL (Izraēla), TeamIndus (Indija), Hakuto (Japāna) un starptautiskā komanda Synergy Moon.

Konkurss formāli ir noslēdzies bez rezultāta, ar neveiksmi. Tomēr organizētāji norāda, ka tā dalībnieki spējuši saviem projektiem no malas piesaistīt kopumā 300 miljonus dolāru un radīt jaunas darba vietas, kā arī veidot interesi par zinātni jaunos cilvēkos visā pasaulē. Papildus tam Moon Express kļuva par pirmo privāto kompāniju, kas ieguva ASV varasiestāžu atļauju veikt lidojumu aiz Zemes orbītas robežām.

Kā piebilst CNN, lai uzvarētu konkursā, komandām bija jāuzbūvē pašgājējs robots, kas nolaistos uz Mēness virsmas, nobrauktu vismaz 500 metrus un pārsūtītu tur uzņemtos attēlus un video. Konkursa uzvarētājam bija paredzēta 20 miljonu ASV dolāru galvenā balva. Citām balvām Google bija atlicinājuši vēl 10 miljonus dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu