«Vienotība» pārmet TM kavēšanos ar risinājuma piedāvāšanu krimināllietu materiālu pieejamībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Partija «Vienotība» pārmet Tieslietu ministrijai (TM) termiņa neievērošanu saistībā ar risinājuma piedāvāšanu krimināllietu materiālu publiskošanai, savukārt TM norāda uz sagatavoto likumprojektu nepieciešamo izmaiņu ieviešanai.

Partijas «Vienotība» Saeimas frakcijas deputāti ir konstatējuši, ka TM nav izpildījusi Saeimas Juridiskās komisijas uzdevumu līdz 1.jūnijam izstrādāt un piedāvāt risinājumu, kas paredzētu sabiedrības tiesības iepazīties ar atsevišķu krimināllietu materiāliem, aģentūru LETA informēja politiskā spēka preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Savukārt TM aģentūrai LETA norādīja, ka ministrijas darba grupa, kurai bija uzdots šis pienākums, ir pabeigusi darbu pie likumprojekta «Grozījumi Kriminālprocesa likumā» izstrādes un pašlaik noris darbs pie tā sagatavošanas pirms iesniegšanas Saeimā. Vienlaikus ar likumprojektu ir sagatavoti grozījumi Krimināllikumā un likumā «Par tiesu varu».

Partijā «Vienotība» atgādina, ka likumprojektu par plašākām sabiedrības tiesībām iepazīties ar sabiedriski nozīmīgu krimināllietu materiāliem politiskā spēka frakcija bija iesniegusi vērtēšanai Saeimā šā gada februārī.

«Saeimas Juridiskā komisija, šī gada 25.aprīlī izskatot manu priekšlikumu, nolēma, ka TM Krimināllikuma un Kriminālprocesa likuma pastāvīgajām darba grupām līdz 1.jūnijam ir jāizvērtē un jāpiedāvā risinājumi, kā nodrošināt sabiedrības, tai skaitā masu mediju pārstāvjiem, plašākas tiesības iepazīties ar krimināllietu materiāliem, ņemot vērā arī citu valstu pozitīvo pieredzi. Pašlaik man nav informācijas, ka Tieslietu ministrija būtu šo Saeimas uzdevumu izpildījusi,» pauž «Vienotības» frakcijas deputāts Andrejs Judins.

TM gan norādīja, ka jautājums par žurnālistu tiesībām iepazīties ar krimināllietas materiāliem nav viennozīmīgi vērtējams un skar gan valsts, gan personas intereses un tiesības. Šī iemesla dēļ, pirms likumprojekta iesniegšanas Saeimā ir plānots veikt publisku diskusiju, uzklausot ekspertu, kā arī žurnālistu viedokļus šajā jautājumā.

Diskusija paredzēta 12.jūnijā un to organizē oficiālais izdevums «Latvijas Vēstnesis».

Judins no savas puses pauž, ka jautājumus par šī uzdevuma nepildīšanu uzdos tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (VL-TB/LNNK). «Rīdzenes sarunu publiskošana skaidri parādīja, ka sabiedrībai un masu medijiem ir jābūt tiesībām iepazīties ar sabiedriski nozīmīgu krimināllietu materiāliem, un TM vilcināšanās ar regulējuma piedāvāšanu nav attaisnojama un klaji demonstrē ministra nevēlēšanos šo jautājumu risināt,» uzsver politiķis.

Juridiskā komisija no TM nav saņēmusi attiecīgo piedāvājumu, par kura sagatavošanu bija lemts 25.aprīļa komisijas sēdē, aģentūrai LETA apstiprināja komisijā.

Kā ziņots, jautājums par krimināllietas materiālu pieejamību aktualizējās pēc «oligarhu sarunu» publiskošanas un ar tām tieši saistītās tā dēvētās «oligarhu lietas» aktualizēšanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu