Irāna atklājusi jaunu rūpnīcu Natanzas kodolobjektā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Irāna trešdien atklājusi Natanzas kodolobjektā jaunu rūpnīcu, kurā tiks ražotas centrifūgas urāna bagātināšanai. Rūpnīcas atklāšana nepārkāpj kodolvienošanos, no kuras Savienotās Valstis pagājušajā mēnesī izstājās.

Irāna plāno sākt ražot centrifūgas jaunajā rūpnīcā mēneša laikā, valsts televīzijā trešdien paziņoja Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītājs Ali Akbars Salehi, piebilstot darbs pie rūpnīcas celšanas sākts vēl pirms 2015.gada, kad tika noslēgta vienošanās ar pasaules lielvarām par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju samazināšanu.

Irāna otrdien informēja ANO Starptautisko atomenerģijas aģentūru (IAEA), ka tā uzsākusi plānu urāna bagātināšanas jaudu palielināšanai kodolvienošanās noteikto robežu ietvaros.

Taču šo lēmumu var uztvert kā signālu, ka Irāna nav gatava piekāpties ASV, kas 8.maijā paziņoja, ka izstājas no kodolvienošanās, un atjaunos visas sankcijas, kas Irānai tika atceltas kodolvienošanās ietvaros.

Vienošanos parakstījušās Lielbritānija, Francija, Vācija, kā arī Eiropas Savienība, Krievija un Ķīna cenšas glābt vienošanos pēc ASV izstāšanās, tomēr Irāna brīdinājusi, ka izstāsies no vienošanās, ja tai būs jācieš ASV no jauna ieviesto sankciju dēļ.

Irānas sūtnis IAEA brīdinājis, ka Irāna varētu atsākt neierobežotu urāna bagātināšanu, ja Eiropas valstīm neizdosies glābt kodolvienošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu