Pētījums: peles kļūst agresīvas, ja tām injicē slepkavu asinis (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: akg-images/Scanpix

Cilvēki reizēm saka, ka viņiem asinis sāk vārīties, kad tos kāds aizkaitina. Iespējams, šim teicienam ir pavisam burtisks pamats, jo zinātnieki atklājuši, ka ļaunuma sakne patiesi varētu slēpties asinīs.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Proceedings of the National Academy of Sciences», pētnieki laboratorijas pelēm injicēja ķīmisku savienojumu, kas iegūts no slepkavu asinīm, un novēroja, ka šie grauzēji daudz ātrāk sāka kautiņus ar saviem būrīša biedriem.

Pētījums (Angļu val., 1,8 Mb, pdf)

Balstoties jaunajā pētījumā, zinātnieki tagad uzskata, ka tieši šis ķīmiskais savienojums var palīdzēt saprast, kas liek cilvēkiem kļūt agresīviem. Lai arī nepieciešami vēl detalizētāki pētījumi, tas varētu būt pirmais solis pretī medikamentiem, kas ļaus izārstēt nežēlīgus noziedzniekus.

«Ideja bija tāda, ka šī antiviela, kas agresīviem un miermīlīgiem cilvēkiem ir atšķirīga, var būt viens no agresijas iemesliem,» komentēja pētnieks Sergejs Fetisovs.

Pētnieki ekstrahēja antivielas no 16 dažādiem cilvēkiem, kas atradās ieslodzījumā par ārkārtīgi nežēlīgu noziegumu paveikšanu. Vēlāk antiviela, kas ir saistīta ar kortizola jeb stresa hormona izdalīšanos organismā, tika injicēta laboratorijas pelēm.

Vēlāk zinātnieki novēroja krasas uzvedības maiņas, kad attiecīgo peļu būrītī tika ievietotas citas peles, proti, injicētās peles nekavējoties uzbruka jaunajām pelēm.

Pētnieki arī paziņoja, ka, visticamāk, šī antiviela ir lielākajā daļā cilvēku, tomēr tā ne vienmēr liek cilvēkam kļūt agresīvam.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu