Piena ceļš ir pilns ar toksiskiem un lipīgiem «kosmiskajiem taukiem» (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Visums – tas ir tumšs, lielākoties auksts un, kā tagad noskaidrojuši zinātnieki, iespējams, arī taukains un lipīgs.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society», putekļu virpuļos plosīto kvēpu un elektromagnētiskās radiācijas, kas atrodas starp Piena Ceļa zvaigznēm, vidū ir arī taukaina un lipīga masa jeb «kosmiskie tauki».

Pētījums (Angļu val., 2,1 Mb, pdf)

Šie «tauki» patiesībā ir eļļains savienojums alifātiskais ogleklis, ko veido ūdeņradis un ogleklis. Tas ir viens no nedaudzajiem oglekļa savienojumiem, kas atrodas atklātā kosmosā. Turklāt, iespējams, tā ir viena no atslēgas sastāvdaļām, kas vajadzīga, lai varētu veidoties jaunas zvaigznes un planētas.

Tiesa, astronomiem nav īsti skaidrs, cik daudz šo «tauku» ir Piena Ceļa galaktikā, tomēr jaunajā pētījumā ir izvirzīta hipotēze, ka to ir pietiekami, lai kosmosa kuģa logus padarītu necaurredzamus.

«Šos «kosmiskos taukus» tu pavisam noteikti negribētu smērēt uz maizes. Tie ir netīri un, visticamāk, toksiski,» atklāja pētījuma autors Tims Šmits (Tim Schmidt).

Zināšanas par «kosmiskajiem taukiem» var palīdzēt pētniekiem labāk saprast mūsu galaktiku, jo ir izvirzīta hipotēze, ka ogleklis ir visas dzīvības pamatā. Tieši tāpēc, apzinot oglekļa dažādās formas, zinātnieki var nonākt pie pavedieniem, kā veidojas zvaigznes un planētas arī citās galaktikās.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu