Rīgā lielos apjomos uzglabātās lietotās riepas pārstrādās Indijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Valsts vides dienests (VVD) saņēmis apliecinājumu no Indijas Vides, mežu un klimata pārmaiņu ministrijas par SIA «Eko Recycling» ieceri pārstrādei uz šo valsti nosūtīt Starta ielā Rīgā neatļautos apjomos uzglabātās nolietotās riepas, informē VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Maruta Bukleviča.

Viņa skaidroja, ka kopš 1. jūnija no teritorijām Starta iela 7a un 8 «Eko Recycling» izvedis vairāk nekā 130 tonnas nolietoto riepu, kuras paredzēts nogādāt pārstrādei Indijā. Kopumā Starta ielā bija uzkrātas vairāk nekā 1000 tonnas riepu tam atļauto 30 tonnu vietā.

Bukleviča skaidroja, ka pārbaužu laikā «Eko Recycling» tiek fiksēta informācija par teritorijā novietotajiem jūras konteineriem un riepu iekraušanas procesu, kā arī tiek pārbaudīta un pieprasīta dokumentācija, kas apliecina atbilstošu atkritumu pārrobežu sūtījumu veikšanu.

Tāpat VVD Lielrīgas Reģionālā vides pārvalde (RVP) kontrolē šī uzņēmuma darbību ostas teritorijā, lai gūtu pārliecību nolietotu riepu nosūtīšanas procesa atbilstošai izpildei. No «Eko Recycling» tiek pieprasītas kravas zīmes, kas apliecina riepu pieņemšanu pārvadājumam.

Viens no bijušajiem SIA «Riepu bloki» 'īpašniekiem, pašreizējais «Eko Recycling» īpašnieks Marks Baltkalns aģentūrai LETA apgalvoja, ka ar riepu eksportu uz Indiju viņš nodarbojas vairākus gadus, jo minētajā valstī riepu pārstrāde ir finansiāli izdevīga. Līdz ar to viņš Indijas tirgu labi pārzinot un orientējoties tur esošo riepu pārstrādes rūpnīcu piedāvājumā, kur riepas tiek gan grieztas, gan presētas.

Gan Baltkalns, gan arī «Riepu bloku» maksātnespējas administrators Haralds Velmers aģentūrai LETA sacīja, ka attiecīgajā situācijā interešu konfliktu nesaskata.

Bukleviča arī piebilda, ka nolietotās riepas pēc izvešanas no teritorijām Starta ielā nevarēs ieskaitīt šī kalendārā gada savāktajos apjomos, jo riepas uzkrātas vairāku gadu periodā un nav zināma visu riepu izcelsme - vai tās ir savāktas Latvijas teritorijā vai arī ievestas no citām valstīm.

«Tas ir pretrunā normatīvo aktu prasībām dabas resursu nodokļa atbrīvojumu jomā. VVD jau šobrīd veic atbilstošus nolietotu riepu radītāju un apsaimniekotāju kontroles pasākumus, lai nodrošinātu, ka riepas no Starta ielas netiek iepludinātas 2018.gadā radītajos apjomos,» teica Bukleviča.

Kā ziņots, VVD pērn pārtrauca līgumu ar «Riepu blokiem», kas Starta ielā bija uzkrājis vairāk nekā 1000 tonnas riepu tam atļauto 30 tonnu vietā, kā arī aprēķināja uzņēmumam soda naudu 12,9 miljonu eiro apmērā par videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu.

2018.gada sākumā Liepājas tiesa pasludināja kompāniju «Riepu bloki» par maksātnespējīgu. Maksātnespējas pieteikumu bija iesniedzis pats uzņēmums, norādot, ka izveidojušies nodokļu parādi vairāk nekā 12,9 miljonu eiro apmērā, bet «Riepu bloku» pašu līdzekļi ir 22 700 eiro.

Vienlaikus šogad marta sākumā kompānijai Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parāds bija 13,487 miljonu eiro apmērā, liecina «Firmas.lv» dati.

Saskaņā ar «Firmas.lv» pieejamo informāciju, kompānija «Riepu bloki» reģistrēta 2007.gadā, un tās pamatkapitāls ir 56 914 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir SIA «Eko alternatīva», kas pieder Aviaram Dronkam (51%), Ilgonim Ragam (16%), Ernestam Skopānam (16%), Mārim Mežapuķem (10%) un Baltkalnam (7%).

Savukārt «Eko Recycling» dibināts 2011.gadā, un kopš tā laika uzņēmuma valdes loceklis ir Baltkalns. Uzņēmums 2016.gadā strādāja ar 499 250 eiro apgrozījumu un peļņu 31 000 eiro apmērā, bet tā nodokļu parāds uz šī gada 7.aprīli ir 17 785 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu