Pampāļos atrastas vēl 95 kritušo karavīru mirstīgās atliekas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Saldus novada Pampāļos, kur jau pirms neilga laika atrastas 145 padomju karavīru mirstīgās atliekas, izrakti vēl 95 kritušo ķermeņi. Mirstīgās atliekas Pampāļos atradušās kopš Otrā pasaules kara laikiem.

Kopā ar karavīru mirstīgajām atliekām atrasti arī dažādi apbalvojumi, kuri liecina, ka kritušie bijuši no padomju armijas.

Atrastas vairākas bedres, kurās katrā bija iemestas 20 līdz 30 mirstīgās atliekas. Biedrībā «Leģenda» norādīja, ka kopumā ir atrastas aptuveni 400 padomju karavīru mirstīgās atliekas no kuriem identificēti ir septiņi bojāgājušie.

Biedrībā arī izcēla, ka tika atrasta arī kaujas medaļa par drosmi, Sarkanās Zvaigznes ordenis, kā arī Latvijas reģionam netipisks priekšmets - karavīra identifikācijas kapsula. Kapsulā ievietotais papīrs ir samircis, tādēļ tagad tas atrodas dzesēšanas kamerā, lai iztvaicētu mitrumu. Minētā procedūra var ilgt vairāk par mēnesi, bet pēc tam būs iespējams iepazīties ar kapsulas saturu.

Biedrība arī skaidroja, ka izrakumu vietā kaujas norisinājušās laika posmā no 1945.gada janvāra līdz kara beigām tā paša gada maijā, savukārt apbedījumi veidoti mēnešos pēc kara.

Iepriekš Otrajā pasaules karā kritušo karavīru meklēšanas vienība «Leģenda» Saldus novadā no zemes izcēlusi 145 Sarkanās armijas karavīru mirstīgās atliekas, liecina aprīļa beigās veiktais vienības ieraksts sociālajā tīklā «Facebook».

Karavīru, kuri gājuši bojā Kurzemes cietokšņa cīņās, mirstīgās atliekas atrastas Saldus novada Pampāļos, ceļa rekonstrukcijas laikā. To izdarījuši remontstrādnieki, kuri pēc tam piesaistījuši «Leģendas» pārstāvjus. Atrasti arī pieci numurēti kaujas apbalvojumi, kas nozīmējot, ka varēs noteikt vismaz piecu karavīru identitāti.

«Leģendas» pārstāvis Viktors Duks portālam TVNET pastāstīja, ka viena kritušā karavīra identitāte jau ir noskaidrota. «Trīsdesmit minūšu laikā tika noskaidrots pirmais karavīrs - kas viņš tāds bija. [Tas notika] pateicoties atvērtajiem Krievijas Federācijas militārajiem arhīviem,» teica Duks. Kritušie karavīri atrasti tuvu vietai, kur 1945. gada martā, pēdējo reizi Otrā pasaules kara laikā, tika sakauta tā dēvētā Panfilova divīzija, skaidroja Duks.

8. Gvardes strēlnieku divīzija 1941. gadā piedalījās kaujās pie Maskavas, kur apturēja vācu karaspēka uzbrukumu. Kaujās krita divīzijas komandieris, ģenerālmajors Ivans Panfilovs. Divīzijai pēc tam tika piešķirts Panfilova vārds, un kara beigas tā sagaidīja Kurzemes cietoksnī. Padomju Savienībā panfilovieši tika uzskatīti par varoņiem.

Duks pastāstīja, ka Pampāļos atrasto karavīru mirstīgās atliekas nonāks «kaulu depo», kur to kauli tiks reģistrēti un salikti zārkos. Vēlāk - nākamajā gadā - kritušos plānots pārapbedīt Pampāļu Brāļu kapos. Meklēšanas vienība «Leģenda» šajā vietā kritušo karavīru mirstīgās atliekas atradusi jau iepriekš - 2002. gadā, kad tika uzietas 140 cilvēku mirstīgās atliekas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu