Sievietei Sudānā piespiež nāvessodu par viņu izvarojušā «vīra» noduršanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kādai 19 gadus vecai sievietei Sudānā piespriests nāvessods pēc tam, kad viņa nogalinājusi savu vīru, ar kuru viņa bija piespiedu laulībā un kurš viņu izvarojis, vēsta ASV medijs CNN. Noras Huseinas lieta pievērusi starptautiskās sabiedrības uzmanību piespiedu laulību problēmai Sudānā – legālais minimālais vecums laulībām Sudānā ir vien desmit gadu. Tajā pašā laikā izvarošana laulībā Sudānā arī ir legāla.

Par vīra nogalināšanu tiesa Sudānas pilsētā Umm Durmānā Huseinai ceturtdien piesprieda nāvessodu.

Nāvessods piespriests pēc tam, kad nogalinātā vīrieša ģimene attiecās izmantot iespēju piedot sievietei un pieņemt finansiālu kompensāciju, tā vietā pieprasot sievietes sodīšanu ar nāvi.

Huseinas advokātiem tagad ir tiesības 15 dienu laikā iesniegt apelāciju.

«Viņa pēc sprieduma pasludināšanas ir pilnīgā šokā,» norādīja jaunās sievietes advokāts Adils Muhameds al Imams.

Viņš arī atklāja, ka savus pakalpojumus Huseinai sniedz bez maksas. Šādi viņš rīkojas, jo sievietes iepriekšējais advokāts atteicās no viņas aizstāvēšanas.

Advokāts uzsver, ka sievieti pametis ne tikai likums, bet arī viņas ģimene.

Noras Huseinas lieta pēdējo dienu laikā izraisījusi arī plašu starptautiskās sabiedrības uzmanību – tūkstošiem cilvēku visā pasaulē vietnē «change.org» parakstījuši petīciju, aicinot sievietei nodrošināt taisnīgu tiesu.

Noru Huseinu piespieda apprecēties 15 gadu vecumā, bet viņa aizbēga no mājām un trīs gadus dzīvoja pie savas tantes.

Jaunietes tēvs ar viltu pierunāja viņu atgriezties mājās, kur viņa tika nodota vīra ģimenei.

Kad Huseina atteicās atzīt savu laulību, viņas vīrs sievieti izvaroja. Izvarošanas laikā vīrieša radinieki jauno sievieti turēja, lai nepieļautu viņas pretošanos.

Nākamajā dienā, kad sievietes «vīrs» mēģināja viņu atkal izvarot, Huseina viņu nodūra.

Sieviete pēc tam vērsās pie savas ģimenes, lai lūgtu palīdzību, bet ģimene viņu nodeva policijai.

Noras Huseinas lieta metusi izaicinājumu Sudānā pastāvošajai lietu kārtībai, ka nosaka, ka sieva vienmēr pakļaujas savam vīram.

Starptautiskās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas «Amnesty International» Sudānas pētnieks Ahmeds Elzobjērs norāda, ka šis gadījums ir pirmā reize, kad sieviešu tiesību jautājums ir piesaistījis tik plašu uzmanību.

Izvarošana laulībā Sudānā ir ierasta parādība, bet cilvēki par to nerunā. Eksperts uzsver, ka Noras lieta to ir mainījusi.

Pie ēkas, kur notika Noras Huseinas tiesa, bija pulcējušies daudzi viņas atbalstītāji.

Atbalsta pasākumā piedalījās arī Sudānas nevalstiskās organizācijas SEEMA vadītāja Nahida Gabralla. SEEMA Sudānas galvaspilsētā Hārtūmā sniedz atbalstu vardarbībā cietušajiem, galvenokārt sievietēm.

«Savā darbā esmu redzējusi daudz šādu gadījumu. Sudānas sieviešu ciešanas notiek visu laiku. Noras gadījums ir īpašs, jo viņa pati iestājās par savām tiesībām,» norādīja Gabralla.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu