Vai šis ir Leonardo da Vinči pašportrets?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Lai arī pavisam necila un sīka glezniņa, kurā attēlots sprogainais erceņģelis Gabriels, tomēr tā, iespējams, ir senākā zināmā izcilā renesanses mākslinieka un izgudrotāja Leonardo da Vinči glezna.

Kā vēsta izdevums «The Guardian», ir noskaidrots, ka šajā mākslas darbā varētu būt attēlots pats Leonardo da Vinči jaunībā. Ir ticams, ka to 1471. gadā radīja pats mākslinieks, erceņģeli apveltot ar savas sejas vaibstiem.

Tomēr zināms, ka daudzi pētnieki apšauba šā darba autentiskumu. Piemēram, Oksfordas Universitātes vēstures profesors Martins Kemps (Martin Kemp) pilnībā noraida uzskatu, ka tas ir Leonardo da Vinči pašportrets.

«Iespēja, ka šo darbu radījis Leonardo da Vinči, ir mazāka par nulli,» apgalvo Kemps.

Tomēr citi eksperti saka, ka 20x20 centimetrus lielā glezna satur pavedienus, kas saista to ar Leonardo, proti, paraksts uz tās atbilst Leonardo rokrakstam.

Blakus darba radīšanas gadam ir uzrakstīti arī skaitļi 52 un 72, no kuriem pirmais varētu atsaukties uz Leonardo dzimšanas gadu, kas ir 1452., bet otrais cipars varētu būt saistīts ar alfabēta 7. un 2. burtu, G un B, proti, burti no vārda «Gabriels». Zināms, ka Leonardo da Vinči savas dzīves laikā mīlēja radīt dažādas mīklas, tāpēc nebūtu pārsteigums, ka tāda implicēta arī šajā darbā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu