«Mājas pārvērtās krāsnīs, ciems - krematorijā.» Vulkāna izvirdums Gvatemalā

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Svētdien Gvatemalā izvirda vairāk nekā 3000 metrus augstais Uguns (Fuego) vulkāns, kas vietējo ciemu iedzīvotājus pārsteidza nesagatavotus. Saskaņā ar jaunākajiem valdības datiem, izvirdumā gāja bojā 69 cilvēki, taču glābēji vulkāniskajos pelnos apraktajos ciematos joprojām meklē mirušos. Cerību atrast izdzīvojušos vairs nav, vēsta «The Guardian».

Lauku ciemata Sanmigelloslotas ugunsdzēsēji pirmdien no pelniem izvilka 15 cilvēku līķus. To vidū bija četri bērni un viņu māte, kas bija gaidībās. Viņi nepaspēja aizbēgt no piroklastiskajām straumēm - karsta gāzu un vulkānisko daļiņu sajaukuma, kas izdalījās pēc eksplozijām vulkāna iekšienē.

Cita glābēju komanda atrada 14 mirušos un ziņoja par vulkānisko pelnu kaudzēm, kuru augstums sasniedz astoņus līdz desmit metrus.

Biežākais vietējo nāves iemesls bija nosmakšana, otrs izplatītākais - apdegumi.

«Mājas pārvērtās krāsnīs, ciems - krematorijā, izdzīvojušo nav,» sacīja ugunsdzēsējs Fransisko Floress. «Šeit ir tik daudz pelnu, ka izskatās kā milzīgā pludmalē, bet ar kokiem un akmeņiem. Šeit ir briesmīgi.»

Floresam līdzās sēž brīvprātīgais, mierinot pārbijušos kucēnu. Glābēji to atrada paslēpušos zem gultas mājā, kur dzīvību zaudēja tā saimnieki. Pirmdien tika izglābti vairāki ievainoti suņi, cūka, pīles un cāļi, bet ne cilvēki.

Izvirdums kalnu ciematu pārsteidza svētdien pirms pusdienlaika - šķietami bez brīdinājuma. Toksiskais lavas, pelnu un gāzu kokteilis apņēma veselas mājas, kurās atradās desmitiem cilvēku. Tie, kam izdevās aizbēgt, patvērušies baznīcās un skolās iekārtotās pagaidu patversmēs.

Glābēji stāsta, ka vietām vulkāniskie pelni joprojām ir pārāk karsti, lai viņi varētu strādāt. Izvirduma laikā lava sasniedza apmēram 700 grādu temperatūru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu