1500 gadu sens papiruss atklāj bibliskas cilvēku upurēšanas ainas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rogers Fund, 1934/Public Domain

Pētnieki beidzot atšifrējuši 1500 gadu senu ēģiptiešu papirusu, kas 1934. gadā tika atrasts blakus faraona Senusreta I kapenēm.

Kā raksta izdevums «Live Science», papirusā atklātas dažādas lūgšanas, kā arī aprakstīti daži bibliskie stāsti, to skaitā arī stāsti par cilvēku upurēšanu.

«Papiruss tiek provizoriski datēts ar mūsu ēras sesto gadsimtu. Tajā laikā kristietība bija oficiālā ticība Ēģiptē tāpat kā visā pārējā Bizantijas un Rietumromas impērijas teritorijā. Papiruss ir sarakstīts koptu valodā, ko 3. gadsimtā izveidoja kristīgie ēģiptieši,» komentēja Oksfordas profesors Maikls Zelmans-Rorers (Michael Zellmann-Rohrer).

Rakstos ir pieminētas vairākas atsauces uz Dievu kā «to, kurš valda pār Slepkavu kalnu». Pētnieki uzskata, ka tā ir norāde uz stāstu par Ābrahāmu no 1. Mozus grāmatas, kur Ābrahāmam tiek lūgts upurēt savu dēlu Īzāku.

Lai arī 1. Mozus grāmatā rakstīts, ka Dievs neļauj Ābrahāmam veikt upurēšanas aktu, tomēr papirusā viss ir nedaudz savādāk, proti, Īzāks tomēr tiek nogalināts. Šāda notikumu gaita sasaucas arī ar citos antīkajos tekstos redzamajām interpretācijām.

Nav īsti skaidrs, kurš tieši šo papirusu radīja, tomēr Zelmans domā, ka to izveidojis izglītots cilvēks, tomēr ne profesionāls rakstvedis.

«Hipotēze ir tāda, ka papirusa sarakstītājs par maksu veica rituālus un šis papiruss tam kalpojis kā darba atribūts,» piebilda Zelmans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu