Ledus cilvēks Otzi īsi pirms nāves bija noasinājis savus darbarīkus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 2018 Wierer et al

Īsi pirms savas nežēlīgās nāves Alpos 5300 gadu senā pagātnē ledus cilvēks Otzi ar labo roku bija noasinājis darbarīkus. Par to liecina jauna darbarīku analīze.

Šis atklājums gan uzreiz nenozīmē, ka Otzi gatavojās kādai cīņai, jo ieročus viņš bija atstājis neuzasinātus.

«Es nevaru pateikt, vai viņš gatavojās cīņai. Drīzāk viņš uzasināja darbarīkus, jo bija plānojis paveikt kādu darbu,» komentēja pētījuma autore Urzula Vīrere (Ursula Wierer).

Foto: 2018 Wierer et al

Pētījums (Angļu val.)

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS One», rakstīts, ka ledus cilvēka Otzi mūmija ir viena no nedaudzajām mūmijām, kas joprojām tiek rūpīgi pētīta. Aptuveni 45 gadus vecais vīrs nomira no ievainojuma galvā starp 3370. un 3100. gadu pirms mūsu ēras. Tā sasalušais ķermenis tika atrasts 1991. gadā. Kopš tā laika zinātnieki ir intensīvi pētījuši Otzi ķermeni un lietas, kas tam atradušās līdzās.

Jau noskaidrots, ka Otzi bija vesela virkne veselības problēmu, to skaitā tuvojās sirdslēkme, bija artrīts, slikti zobi, laktozes nepanesamība un, iespējams, Laima slimība.

Foto: 2018 Wierer et al

Līdz šim mazāka uzmanība tika pievērsta Otzi darbarīkiem – durklim, skrāpim, urbim, bultu uzgaļiem un citiem rīkiem. Turklāt viens no bultu uzgaļiem tika atrasts Otzi plecā. Tāpēc pētnieki ķērās pie darba un sāka delikāto analīzes procesu.

Foto: 2018 Wierer et al

Atklājās, ka gandrīz visi Otzi darbarīki bija vairākas reizes asināti gadu laikā, bet daži no tiem – noasināti pēdējo dienu laikā pirms Otzi nāves.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu