Nopelna bagātību, pārdodot migrantus verdzībā: Lībijas noziedzīgā biznesa aizkulises

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ANO vērsusi sankcijas pret sešiem vīriešiem - četriem Lībijas un diviem Eritrejas pilsoņiem -, kas turēti aizdomās par Lībijas bēgļu nometnēs nonākušo migrantu pārdošanu verdzībā. Nelikumīgo un nepieņemamo biznesu pagājušogad izgaismoja raidorganizācijas CNN reportāža, tai skaitā vergu izsolēs uzfilmētie kadri.

Seši vīrieši ir apsūdzēti noziedzīga cilvēku kontrabandas tīkla vadīšanā, solot migrantus no Lībijas nogādāt Eiropā. Viens no tiem ir komandieris Lībijas krasta apsardzē, kuras centienus tikt galā ar straumi daļēji finansē Eiropas Savienība (ES). Komandieri apsūdz šaušanā uz migrantu laivām, tīšuprāt cenšoties tās nogremdēt.

Cits apsūdzētais saistīts ar džihādistu organizāciju «Islāma valsts» un ir «kultivējis attiecības ar teroristu grupām», teikts CNN rīcībā nonākušos ANO dokumentos.

Pārējie apsūdzēti migrantu pārdošanā «seksa verdzībā», un viņus uzskata par atbildīgiem par vairākām migrantu laivu nogrimšanām Vidusjūrā ar lieliem cilvēku upuriem.

Prasību uzlikt sankcijas pēc vairākus mēnešus ilgas izmeklēšanas ANO Drošības padomes Lībijas sankciju komitejā iesniedza Nīderlande, saņemot atbalstu no Francijas, Vācijas, Lielbritānijas un ASV.

Krievija maijā aizturēja prasības stāšanos spēkā, prasot vairāk pierādījumu, taču ceturtdien savus iebildumus atmeta, raksta CNN.

«Ar sankcijām apliktie indivīdi ir jauni, galvenokārt virs 30 gadu vecuma, un tie ir cilvēki, kuri patiešām grib tērēt naudu - saviem kaujiniekiem, savam biznesam, kā arī īpašumiem un precēm visā pasaulē. Viņi uzskata, ka ir neaizskarami,» uzsver Nīderlandes prokurora birojs.

Nīderlandes ārlietu ministrs Stefs Bloks norāda, ka krasta apsardzes komandiera aplikšana ar sankcijām parādot, ka «mēs atradīsim un sodīsim atbildīgos jebkurā vietā vai organizācijā, pat ja ar attiecīgo organizāciju sadarbojamies citās jomās».

CNN pagājušā gada nogalē publicēja šokējošus kadrus no cilvēku izsolēm Lībijā un atklāja, ka pēc migrantu krīzes tādas tur notiek bieži.

«Pārkāpumi ir sasnieguši nepieredzētu apmēru un nežēlības pakāpi. Šīs nelikumīgās darbības ir novedušas pie tūkstošiem nāvju uz cietzemes un jūrā,» teikts ANO dokumentā. «Ciniskais biznesa modelis ļāvis bruņotajiem grupējumiem nopelnīt lielu bagātību.»

Tiks iesaldēti sešu apsūdzēto finanšu līdzekļi, tai skaitā personīgie bankas konti un ieņēmumi no ārvalstīs nodibinātajiem uzņēmumiem. Viņiem tiks piemēroti arī stingri ceļošanas aizliegumi.

«Sankcijas palīdzēs apturēt asiņainās naudas plūsmu,» norāda Nīderlandes prokuratūra.

Ik gadu Lībijā ierodas desmitiem tūkstoši cilvēku, cerot pa bīstamo jūras ceļu nokļūt Eiropā. Cilvēktirgotājiem un kontrabandistiem tas izrādījies ienesīgs bizness, kura ieņēmumi mērāmi miljardos dolāru, liecina Eiropas Migrantu kontrabandas centra (EMSC) aplēses.

2015.gadā cilvēku kontrabandistu tīklu ieņēmumi bija ap 4,7 līdz 5,7 miljardiem eiro no migrantiem, kas cerēja nokļūt uz Eiropu. 2016.gadā ieņēmumi samazinājās par aptuveni diviem miljardiem eiro.

Pēc krasta apsardzes pastiprināšanas jūrā iziet mazāks skaits migrantu laivu, kā rezultātā kontrabandistu kontrolē paliek arvien vairāk migrētgribētāju, kurus nav iespējams izvest no valsts. Parasti šiem cilvēkiem nākas dzīvot briesmīgos apstākļos, un daļa tiek pārdota verdzībā, lai nomaksātu «parādus» kontrabandistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu