Kas ir laime? Problēmu neesamība vai kaut kas vairāk?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Paredzēt to, vai nākotnē mēs būsim laimīgi vai ne, vēlētos daudzi. Tad būtu zināms, kas jādara un kādas izmaiņas jāveic, lai laime neaizietu gar degunu. Daudziem cilvēkiem laime nozīmē atbrīvošanos no negatīvajām lietām savā dzīvē - ja vien mēs varētu tikt vaļā no stresa, garlaicības, slimībām, vientulības vai finansiālām problēmām, tad pavisam noteikti mēs būtu ievērojami laimīgāki. Bet vai tiešām?

Kā rakstīts izdevumā «BBC», pirms šāda secinājuma, proti, ka laime ir problēmu neesamība, jāpadomā, vai laime tomēr nav kaut kas vairāk.

«Mēs nezinām, vai cilvēki ir laimīgi tāpēc, ka atbrīvojas no visiem negatīvajiem faktoriem dzīvē, vai arī tiem jākļūst pozitīvākiem un aktīvākiem, lai sasniegtu laimi,» teica britu psiholoģijas profesors Pīters Kindermens (Peter Kinderman).

Lai noskaidrotu atbildi uz šo jautājumu, Kindermens, sadarbojoties ar «BBC» komandu, veica eksperimentu, ko nodēvēja par «Laimes noslēpumiem» (Secrets of Happiness). Eksperimenta ietvaros tika pārbaudīts, vai mūsu domāšanas veids var ietekmēt mūsu labklājību nākotnē.

Savukārt eksperimentam paralēli veiktais pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «PLOS ONE», koncentrējas uz to, kā mēs izturamies dažādos grūtos brīžos un kā tas ietekmē mūsu mentālās veselības stāvokli.

Pētījums (Angļu val., 380 Kb, pdf)

Aptaujā pētījuma dalībniekiem tika uzdoti vairāki jautājumi par attiecīgā cilvēka pieredzēm un sajūtām konkrētajā mirklī. Atbildes tiks salīdzinātas ar tām atbildēm, ko šie cilvēki sniegs pēc sešām nedēļām.

Kindermens cer, ka ar šā eksperimenta palīdzību viņš varēs pārbaudīt savu hipotēzi: tas, kā mēs uztveram pasauli šodien, ietekmē to, kā mēs jutīsimies nākotnē. Mērķis ir izpētīt, kā cilvēks var mainīt savu domāšanu, lai padarītu savu nākotni gaišāku.

Kindermens uzskata, ka nemitīga sūkstīšanās un domāšana par savām problēmām un pesimisms ir pamatīgs drauds cilvēka garīgajai veselībai.

Labās ziņas ir tādas, ka pastāv terapijas, kas var mainīt cilvēka domāšanu no pesimistiskas uz pozitīvu un optimistisku. Viena no metodēm ir kognitīvi biheiviorālā terapija (KBT).

«Es domāju, ka laimes noslēpuma pamatā ir spēja izprast savu pozitīvo un negatīvo emociju komplekso tīklu; noskaidrot, kāds ir iemesls negatīvajām domām,» piebilda Kindermens.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu