ANO Ģenerālā asambleja nosoda Izraēlas vardarbību Gazas joslā

TVNET/LETA/AFP/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ANO Ģenerālā asambleja trešdien pieņēma arābu valstu atbalstītu rezolūciju, kas nosoda Izraēlu par vardarbību pret palestīniešu demonstrantiem Gazas joslā un aicina to izbeigt. Nesaistošā rezolūcija, kuru ASV nosauca par «vienpusīgu», tika pieņemta ar 120 balsīm par un astoņām pret, 45 valstīm atturoties. Ģenerālajā asamblejā ir 193 dalībvalstis.

Ģenerālā asambleja arī noraidīja ASV ierosinātu šīs rezolūcijas grozījumu, kas nosodītu islāmistu kustību «Hamas», kura kontrolē Gazas joslu, par uzbrukumiem Izraēlai. Šo grozījumu atbalstīja dalībvalstu vairākums, bet tas neguva divu trešdaļu balsu vairākumu, lai tiktu pieņemts.

ASV vēstniece ANO Nikija Heilija paziņoja, ka balsojums par šo grozījumu parādījis to, ka «mainās ierastā prakse ignorēt ANO aizspriedumus pret Izraēlu».

Heilija nosauca arābu atbalstīto rezolūciju par «pilnīgi vienpusīgu» un sacīja, ka tās pieņemšana atspoguļo «morāli bankrotējušu spriedumu, ka jaunākajā vardarbībā Gazas joslā ir vainīga tikai Izraēla».

Rezolūcijā ir nosodīta Izraēlas «pārmērīga, nesamērīga un neizvēlīga spēka» lietošana pret palestīniešiem. Tajā arī kritizēta Izraēlas apšaudīšana ar raķetēm no Gazas joslas teritorijas, bet nav tieši pieminēta «Hamas».

Rezolūcijā arī pieprasīts, lai ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs ieteiktu pasākumus palestīniešu aizsardzībai, tostarp iespējamu ANO starptautisku aizsardzības misiju.

Daži diplomāti pauda bažas par rezolūcijas nelīdzsvaroto tekstu, bet citus satrauca aizsardzības misijas pieminēšana, kas ir pārāk neskaidra un dotu veltas cerības.

Izraēlas bruņotie spēki kopš 30.marta ir nogalinājuši desmitiem palestīniešu demonstrācijās, kas notiek Gazas joslā pie Izraēlas robežas.

ANO Drošības padomei 1.jūnijā neizdevās pieņemt rezolūciju par vardarbības pastiprināšanos pie robežas starp Gazas joslu un Izraēlu.

Drošības padomē pieņemtās rezolūcijas ir saistošas, bet Ģenerālās asamblejas rezolūcijām nav juridiska spēka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu