«Es badojos, lai bērniem būtu ko ēst.» Bads Jemenā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Ārsta kabinetā Jemenā jaunā māte Umma Mizraha uzkāpj uz svariem. Pat melnajā nikābā, kas nosedz visu ķermeni un seju, izņemot acis, viņas svars ir vien 38 kilogrami. Jaunā sieviete ir bērniņa gaidībās, taču badojas, lai ēdiena pietiktu jau piedzimušajiem bērniem, raksta aģentūra AP. Trīs gadus ilgušā kara rezultātā Jemenā miljoniem cilvēku ir uz bada robežas.

Tādas mātes kā Umma bieži vien ir vienīgais iemesls, kāpēc viņu bērni var dzīvot. Viņas izlaiž ēdienreizes un gulēt dodas ar rūcošiem vēderiem. Garās drānas un galvassegas slēpj iekritušos vaigus un izvārgušo ķermeni.

Ārsts Ummai liek atkal uzkāpt uz svariem, šoreiz rokās turot dēlu Mizrahu.

17 mēnešus vecais puisēns sver 5,8 kilogramus - apmēram divreiz mazāk par normālo svaru šajā vecumā. Skatoties uz zēnu, redzami spilgtākie nepietiekama uztura simptomi - uztūkušas kājas un pēdas.

Apmēram 2,9 miljoniem sieviešu un bērnu Jemenā akūti nepietiek pārtikas.

Gandrīz trešdaļa no 29 miljoniem Jemenas iedzīvotāju pilnībā paļaujas uz humānās palīdzības pārtikas pakām. Šis rādītājs pēdējā gada laikā pieaudzis par ceturtdaļu, kas liecina, ka problēma joprojām turpina samilzt. Palīdzības organizācijas brīdina, ka drīzumā Jemenā varētu sākties liels bada izraisītu nāvju vilnis, ja situācija netiks efektīvi risināta.

Jemena ir nabadzīgākā arābu valsts pasaulē. Pat vēl pirms kara tur trūka pārtikas, taču pašlaik tur valda lielākā humānā krīze pasaulē, norāda bezpeļņas organizācijas «World Food Programme» Jemenas filiāles direktors Stīvens Andersons.

Daudzās Jemenas vietās ēdiens ir nopērkams, taču neizmaksāto algu, bezdarba un naudas vērtības krišanās dēļ daudzi to nevar atļauties.

Umma un viņas vīrs, kuriem ir četri mazi bērni, dienā ietur vienu maltīti. Tā parasti sastāv tikai no maizes un tējas.

2011.gadā pēc varas maiņas Jemenā neatrisinātas palika daudzas problēmas - teroristu uzbrukumi, korupcija, bezdarbs, turklāt daudzas militārpersonas palika uzticīgas iepriekšējam autoritārajam līderim Alī Abdullam Sāliham. Izmantojot jaunā prezidenta Abdraba Mansūra Hadi vilcināšanos, šiītu nemiernieku kustība - hutieši - savā kontrolē pārņēma galvaspilsētu Sanu un citas teritorijas.

Uzskatot, ka hutiešus atbalsta Irāna, Saūda Arābija un astoņas citas galvenokārt sunnītu valstis nodibināja koalīciju ar mērķi atjaunot Hadi varu pēc tam, kad viņš 2015.gadā aizbēga no Jemenas uz Saūda Arābiju.

Koalīciju atbalsta ASV, Lielbritānija un Francija.

ANO trīs reizes centusies sākt miera sarunas, taču līdz šim visi mēģinājumi izgāzušies, raksta BBC.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu