Kārums bibliofiliem: Neierastā tehnikā apgleznotas grāmatas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Boston Public Library

Īpašā grāmatu lapu malu apgleznošanas tehnika jeb «fore-edge painting» ir ilustrāciju veidošana uz grāmatas priekšējās malas, proti, nevis grāmatas muguriņas, bet pretējās daļas, kas ir atverama. 18. gadsimtā šādā veidā izdaiļot grāmatas bija ārkārtīgi populāri, tāpēc, lūk, daži spilgtākie šīs tehnikas paraugi.

Grāmatu lapu malu apgleznošanas tehniku mākslinieki sāka izmantot jau 10. gadsimtā, tomēr tikai 18. gadsimtā tā sāka kļūt patiesi populāra.

Vienkāršākais veids, kā radīt šāda veida ilustrācijas, ir tās uzzīmēt uz aizvērtas grāmatas labās malas, tomēr jau sarežģītāks veids ir izveidot zīmējumu uz lapu malām, kad tās ir ieliektas nelielā leņķī. Tādā veidā zīmējums nav redzams, kad grāmata ir aizvērta pavisam ciet, bet parādās, kad lapas tiek nedaudz iešķiebtas.

Grāmatu iesējējs Edvards no Halifaksas (Edwards of Halifax) šo tehniku attīstīja vēl tālāk, radot grāmatas, uz kuru malām bija attēloti divi zīmējumi – viens bija redzams, kad grāmata bija aizvērta, bet otrs – kad lapas tika iešķiebtas.

Ilustrāciju tēma lielākajā daļā gadījumu bija saistīta ar grāmatas saturu, tomēr dažreiz kalpoja kā tās autora ekslibris, attēlojot autora portretu vai māju attēlu.

Viena no lielākajām un krāšņākajām šādu grāmatu kolekcijām glabājas Bostonas publiskajā bibliotēkā, tāpēc piedāvājam nelielu ieskatu krāšņajos, katra bibliofila kārotajos sējumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu