Bibliotēka, kur grāmatas sargā sikspārņi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain

Koimbras Universitātes bibliotēka Portugālē varētu būt viena no neparastākajām grāmatu krātuvēm pasaulē, jo to ir apsēduši sikspārņi. Lai arī nezinātājam, kas nejauši nokļuvis tur naktī, varētu šķist, ka bibliotēkas saimnieki nespēj tikt galā ar lidojošajiem nakts zīdītājiem, tomēr tie tur pilda visai noderīgu funkciju – aizsargā retās grāmatas no insektiem.

Kā raksta «Smithsonian», šajā bibliotēkā patiesi mājo vesela armāda sikspārņu. Dienas laikā tie slēpjas aiz grāmatplauktiem, bet, tikko noriet saule, tie ceļas spārnos, lidinās tuvu pie griestu arkām un laižas iekšā un ārā pa telpas logiem. Tomēr tā nevienam nav problēma, jo sikspārņi spēlē vitālu lomu, lai vērtīgie, simtiem gadus senie manuskripti saglabātos.

Zināms, ka vieni no lielākajiem papīra ienaidniekiem ir dažādi insekti, kuriem grāmatu un manuskriptu lapas ir gana labs pārtikas avots. Savukārt sikspārņi grāmatām nekaitē un darbojas gluži kā sanitāri, iznīcinot insektu populācijas.

Foto: Public domain

Šī bibliotēka ir arī viena no arhitektūras ziņā skaistākajām pasaulē. Tā celta pirms 1725. gada, tomēr kurā gadā tieši – tas vēl nav noskaidrots. Bibliotēkas darbinieki atklāj, ka grāmatu krātuves funkciju šī celtne sākusi pildīt jau 19. gadsimta sākumā.

Tiesa, lai arī sikspārņi grāmatām apzināti nekaitē, tiem ir arī sava ēnas puse, proti, izkārnījumi. Lai cīnītos ar to, bibliotekāri pirms tumsas iestāšanās apsedz grāmatas ar dzīvnieku ādām, kā arī katru rītu telpu kārtīgi uzkopj.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu