Gvatemalas vulkāns: pie lielā upuru skaita vaino dienestu nolaidību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Gvatemalas opozīcijas politiķi pēc traģiskā Uguns (Fuego) vulkāna izvirduma, kas prasīja vismaz 99 cilvēku dzīvības, cenšas panākt Nacionālā katastrofu aģentūras vadītāja atlaišanu, vēsta raidorganizācija BBC. Viņi norāda, ka dienests neesot ņēmis vērā brīdinājuma signālus pirms nāvējošā izvirduma.

Opozīcijas politiķis Mario Tarasena mudinājis valdību sākt izmeklēšanu par to, vai tikusi pieļauta krimināli sodāma līmeņa nolaidība.

Vulkanoloģijas eksperti apgalvo, ka agrā svētdienas rītā paaugstinātas seismiskās aktivitātes dēļ esot mudinājuši amatpersonas veicīgi sākt iedzīvotāju evakuāciju. Taču Nacionālā katastrofu aģentūra uzreiz nerīkojās. Iestāde apgalvo, ka ekspertu brīdinājumi nebija gana precīzi, lai tos varētu uzskatīt par iemeslu sākt masveida evakuācijas.

Postošais vulkāna izvirdums notika svētdien. Līdz šim upuru skaits pieaudzis līdz 99, taču vēl gandrīz 200 cilvēku atrašanās vieta nav zināma. Sagaidāms, ka upuru skaits turpinās pieaugt.

Ciemus kalnu nogāzēs pēc izvirduma pārklājusi bieza vulkānisko putekļu kārta. Turpinās mazāki izvirdumi. Pelnu, izvirdumu un karsto akmeņu dēļ apgrūtināts glābēju darbs.

No tuvākās apkārtnes evakuējušies apmēram 12 000 cilvēku, no kuriem vairāk nekā 3000 izmitināti pagaidu patversmēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu