NA pārmet «Vienotībai» koalīcijas līguma pārkāpumu, atbalstot opozīcijas pieprasījumu Gerhardam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK pārmet «Vienotībai» koalīcijas līguma pārkāpumi, jo šī politiskā spēka deputāti atbalstīja opozīcijas pieprasījumu, kas bija adresēts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK).

Pagājušajā nedēļā Saeimas Pieprasījumu komisijas vairākums atzina Gerhardam adresēto pieprasījumu par daļēji pieņemamu. Šādu lēmumu atbalstīja opozīcijas deputāti un «Vienotības» frakcijas deputāti - Artis Gustovskis, Astrīda Harju un Veiko Spolītis, aģentūrai LETA pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis (ZZS).

Savukārt koalīcijas līgumā ir teikts, ka koalīcijas frakciju deputāti neierosina un neatbalsta deputātu pieprasījumus, priekšlikumus par neuzticības izteikšanu Ministru kabinetam vai tā locekļiem, kā arī opozīcijas ierosinātu Saeimas ārkārtas sēžu sasaukšanu, ja par to nav pieņemts koalīcijas partneru lēmums.

VL-TB/LNNK uzskata, ka «Vienotība» ir pārkāpusi koalīcijas līgumu ar balsojumu Pieprasījumu komisijas sēdē, aģentūrai LETA sacīja nacionālās apvienības priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš. Nacionālā apvienība šo situāciju plāno pārrunāt šodien koalīcijas partneru iknedēļas sanāksmē. «Vienotība» komentāru par šo jautājumu sola sniegt vēlāk.

Brigmanis, komentējot šo jautājumu, atgādināja par vēlēšanu tuvumu. Viņš norādīja, ka arī atbalstu Satversmes grozījumiem par Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtības maiņu var uzskatīt par koalīcijas līguma pārkāpumu. Koalīcijas līgumā noteikts, ka par Satversmes grozījumiem jābūt vienprātībai, bet iepriekš opozīcijas rosinātos grozījumus konstitūcijā atbalstīja arī koalīcijas pārstāvji no «Vienotības» un VL-TB/LNNK.

Pieprasījumu komisijas vadītājs uzskata, ka Gerhardam būtu jāskaidro situācija un jāatbild uz deputātu jautājumiem plenārsēdē. Pieprasījumu komisijas sēdē Gerhards nevarēja piedalīties, par ko bija brīdinājis, un bija deleģējis ministrijas pārstāvjus.

Kā ziņots, Saeimas komisijas vairākums pagājušajā nedēļā pirmo reizi šajā parlamenta sasaukumā ir daļēji atbalstījis opozīcijas iesniegtu pieprasījumu.

Latvijas Reģionu apvienības pieprasījumus Gerhardam bija saistīts ar iespējamām problēmām ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā (LVĢMC) sagatavotajiem iepirkumiem.

LRA pārstāvji skaidro, ka iepriekš iesniedza pieprasījumu Gerhardam, kurā uzdod par pienākumu novērst valsts līdzekļu izšķērdēšanu LVĢMC iepirkumos. Iepirkuma «Jaunas radioaktīvo atkritumu tvertnes un ilgtermiņa glabātavas būvprojekta izstrāde un būvniecība radioaktīvo atkritumu glabātavā «Radons«» sākotnējā paredzamā līgumcena bija definēta 1,48 miljoni eiro, savukārt iepirkumā par uzvarētāju tika atzīts SIA «Velve», kuras piedāvājums 5,7 reizes jeb par aptuveni septiņiem miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu