VS Dalailamas mācību ietvaros ar lekcijām uzstāsies Roberts Tūrmans un Tenzins Prijadarši

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Viņa Svētības Dalailamas mācību ietvaros, kas no 16. līdz 18. jūnijam notiks Rīgā, dalībniekus uzrunās Masačūsetsas Tehnoloģiskā institūta Dalailamas Ētikas un vērtību centra vadītājs Tenzins Prijadarši, kā arī pasaulslavenais amerikāņu profesors un Tibetas nama dibinātājs Ņujorkā Roberts Tūrmans, kas nolasīs lekciju «Vieduma aspekti sutrā un tantrā».

Ņemot vērā lielo interesi par budisma filozofiju un nopietno jautājumu skaitu, ko uzdod Dalailamas mācību Krievijai un Baltijas valstīm dalībnieki, organizatori papildināja programmu ar trešo mācību sesiju. Pirmajā mācību dienā, 16. jūnijā, dalībniekus uzrunās arī budistu mūks Tenzins Prijadarši, kas uzstāsies ar sarunu «Tā es vienreiz dzirdēju...», kuras laikā pastāstīs par sūtru lomu budismā. Tāpat Tenzins Prijadarši novadīs meditāciju. Savukārt otrajā mācību dienā, 17. jūnijā,

notiks tikšanās ar amerikāņu profesoru Robertu Tūrmanu, kurš veltījis visu savu dzīvi Tibetas garīgā un kultūras mantojuma izpētei un saglabāšanai.

Tenzins Prijadarši nāk no Indijas valstsvīru un domātāju ģimenes. Viņš vienlaicīgi ieguva gan laicīgo, gan tradicionālo izglītību budismā, mācoties lielisku skolotāju vadībā. Agrā vecumā viņš iepazinās ar Māti Terēzi Kalkutā un daudz uzzināja par cilvēka dabu un līdzcietību, vērojot, kā viņa palīdz nabagiem. Tā aizsākās viņa interese par starpreliģiju dialogu, un jau 1997. gadā viņš pārstāvēja budisma tradīciju tikšanās laikā ar Romas pāvestu Jāni Pāvilu II. Pēc tam viņš piedalījās sarunās ar arhibīskapu Desmondu Tutu, Romas pāvestu Benediktu XVI, Gjalvangu Karmapu un citiem reliģiskajiem līderiem.

Tenzins Prijadarši lasa lekcijas par budisma filozofiju un sociāli politiskiem jautājumiem dažādās pasaules valstīs, tai skaitā ASV Humanitāro un eksakto zinātņu akadēmijā, kā arī dažādās mācību iestādēs. Viņš aktīvi piedalās dialogā starp budisma zinātniekiem-filozofiem un modernās neirozinātnes pārstāvjiem.

Roberts Tūrmans ir Kolumbijas universitātes indo-tibetiešu budoloģisko pētījumu nodaļas profesors un Amerikāņu budoloģijas institūta prezidents. Roberts Tūrmans ir radījis lieliskus tulkojumus, kā arī ir daudzu publikāciju autors. To skaitā «Tsonkapas zelta vārdi: prāts un apgaismība Tibetas filozofijā», «Tibetas mirušo grāmata», «Bezgalīgā dzīve», «Dusmas» un dižpārdoklis «Iekšējā revolūcija: dzīve, brīvība un patiesās laimes meklējums». Profesors ir lielisks orators, kura lekcijas visā pasaulē apmeklē milzīgs skaits klausītāju. Kopā ar aktieri Ričardu Gīru un komponistu Filipu Glassu viņš izveidoja pasaulslaveno Tibetas namu Ņujorkā. Žurnāls «Time» ir iekļāvis viņu 25 ASV ietekmīgāko cilvēku sarakstā.

Programma Rīgā noslēgsies 18. jūnijā ar fusion-funk-reggae grupas «SunSay», kuras dibinātājs ir Andrejs Zaporožecs, muzikālo dāvinājumu. Tibetas budisma tradīcijā mācības un iesvētības bieži tiek noslēgtas ar muzikālu dāvinājumu kā pateicību par iespēju noklausīties mācības par līdzcietību un mīlestību, kuru pamatā ir izpratne par visu lietu ciešo savstarpējo saikni. Iepriekš Viņa Svētības Dalailamas mācības Baltijas valstīm un Krievijai tika noslēgtas ar Borisa Grebenščikova un grupas «Аквариум» dāvinājumu.

VS Dalailamas mācības notiks Skonto hallē, biļetes uz mācībām var iegādāties www.bilesuserviss.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu