Dalailama sveic Lietuvu simtgadē un aicina novērtēt un izbaudīt izcīnīto brīvību

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto

Tibetas budistu garīgais līderis Dalailama trešdien apsveicis Lietuvas tautu valstiskuma atjaunošanas simtgadē un aicinājis novērtēt un izbaudīt izcīnīto brīvību.

«Jūs gadsimtiem esat cīnījušies un izcīnījuši svarīgākās cilvēktiesības - brīvību, tad izbaudiet to! Es no visas sirds gribu apsveikt Lietuvas tautu. Brīnišķīgi!» viņš trešdien sacījis preses konferencē Viļņā.

«Ikviena maza tauta spēj dot nozīmīgu ieguldījumu (..) līdzjūtības un cilvēcības veicināšanā. Šim gadsimtam būtu jākļūst par līdzjūtības gadsimtu, nevis par ieroču gadsimtu, nevis par pārliecīgas konkurences vai spēka demonstrēšanas gadsimtu. Domāju, tam jāpaliek pagātnē,» uzsvēris Tibetas budistu garīgais līderis.

Salīdzinādams Lietuvas un Tibetas brīvības centienus, Dalailama norādījis, ka vienmēr var saskatīt gan līdzības, gan atšķirības, taču tiekšanās pēc brīvības tūkstošiem gadu ir bijusi un ir kopīga visai cilvēcei.

«Brīvība ir ļoti svarīga, jo bez brīvības cilvēka intelekts nevar tikt pilnībā izmantots,» viņš piebildis.

Viesošanās laikā Tibetas budistu garīgais līderis iestādīs simbolisku Lietuvas valstiskuma atjaunošanas simtgadei veltītu kociņu Viļņas Užupes rajona Tibetas skvērā un apskatīs 2007.gadā mirušās lietuviešu rakstnieces Jurgas Ivanauskaites fotoizstādi «Tibeta - cita realitāte».

Viļņā viņš tiksies arī ar tibetiešu atbalstītājiem - politiķiem, uzņēmējiem un aktīvistiem.

Dalailama vēlreiz apliecinājis žurnālistiem, ka nepiešķir īpašu nozīmi tam, ka ar viņu neplāno tikties Lietuvas valsts un valdības vadītāji, tostarp prezidente Daļa Grībauskaite.

«Arī prezidente ir vienkārši cilvēks, un pasaulē dzīvo septiņi miljardi cilvēku,» viņš sacījis.

Kad Dalailama apmeklēja Lietuvu 2013.gada septembrī, Grībauskaite ar viņu tikās privāti, izraisot Ķīnas neapmierinātību un abu valstu attiecību pasliktināšanos, kas turpinājās līdz 2015.gadam.

Ķīnas vēstniecība Viļņā asi iebilda arī pret šo Dalailamas vizīti, brīdinot, ka tā var kaitēt Lietuvas un Ķīnas divpusējām attiecībām, taču vizītes rīkotāji uzsvēra, ka tā nav saistīta ar politiskiem jautājumiem un nerada nekādus draudus.

«Ja manam braucienam būtu politiska darba kārtība, man būtu aktuāli tikties ar valstu vadītājiem, bet man nav politiskas darba kārtības,» viņš norādījis, atgādinot, ka jau 2001.gadā atteicies no politiskajām pilnvarām, bet 2011.gadā atkāpies no trimdas kustības politiskās vadības.

«Kopš tā brīža esmu pilnībā nodevies cilvēcisko vērtību veicināšanai. Mans galvenais uzdevums ir cilvēku izglītošana,» uzsvēris Tibetas budistu garīgais līderis.

Pēc viesošanās Viļņā Dalailama apmeklēs Rīgu, kur no 16. līdz 18.jūnijam turpinās savu mācību ciklu. Latvijā Dalailama iepriekšējo reizi viesojās pagājušā gada septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu