Tiek izsolīta vēstule, kurā Einšteins aizstāv slepkavu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nate D. Sanders Auctions

Izsolē nonākusi Alberta Einšteina rakstīta vēstule, kurā viņš aizstāv Austroungārijas ministru prezidenta Karla fon Štirga (Karl von Stürgkh) slepkavu. Štirgs tika nogalināts 1916. gadā, 1. Pasaules kara laikā, vēsta izdevums «Live Science».

Vēstulē, kas rakstīta vācu valodā un datēta ar 1917. gada 29. aprīli, Einšteins vēršas pie sava drauga Mišela Beso (Michele Besso). Einšteins raksta par relativitāti, kvantu fiziku un kādu citu savu draugu – Frīdrihu Adleru, kurš tika apsūdzēts Austrijas ministru prezidenta slepkavībā.

Adlera tiesa norisinājās tajā pašā laikā, kad Einšteins rakstīja vēstuli, kurā aprakstīja sava drauga personību un apcerēja iespējas, kā viņam palīdzēt.

«A. ir parādījis sevi kā nesavtīgu, mierīgu, čaklu, labsirdīgu un apzinīgu vīru, kuru visi cienīja. Tāpēc es gribētu no visas sirds viņam palīdzēt,» vēstulē rakstīja Einšteins.

Tomēr Einšteins pieminēja arī dažas Adlera personības drūmās puses: «A. piemīt sterils, rabinisks un stūrgalvīgs raksturs, kurš reizēm ir atsvešināts no realitātes. Viņš ir ārkārtīgi nesavtīgs, pat tendēts uz sevis mocīšanu, pat pašnāvību citu labā. Īsts mocekļa tips.»

Pirms tam Adlers mēdza Einšteinam rakstīt vēstules, kurās sprieda par relativitāti, tomēr viņa domas un spriedumus Einšteins pārāk augstu nevērtēja.

Pēc Beso palīdzības Einšteins vērsās, jo uzskatīja, ka publiskajā sfērā viņš ir pietiekami ietekmīgs, lai spētu kaut ko darīt lietas labā.

«Esmu pārliecināts, ka tu zināsi, kuras stīgas raustāmas, jo tu šajās lietās esi gudrāks par mani,» turpināja Einšteins.

Adlers slepkavību veica, lai protestētu pret Austroungārijas līdzdalību 1. pasaules karā, un tika notiesāts uz nāvi, tomēr vēlāk tiesa nāvessodu nomainīja uz 18 gadiem ieslodzījumā. 1918. gada aprīlī pēc impērijas sabrukuma Adlers tika atbrīvots un turpināja savu politisko karjeru.

Einšteina vēstule, kas sastāv no trīs lapām, pašlaik tiek izsolīta Sandersa izsoļu namā «Nate D. Sanders Auctions» Losandželosā, un tās sākuma cena ir 22 tūkstoši dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu