Spānijas premjeram Rahojam nāksies atstāt amatu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: JUAN CARLOS HIDALGO / POOL / EFE POOL

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs nav izturējis parlamenta neuzticības balsojumu, kas nozīmē, ka viņam nāksies atstāt amatu, vēsta raidorganizācija BBC.

(Papildināta ziņa.)

Par nākamo Spānijas premjerministru kļūs sociālistu līderis Pedro Sančess, kurš ierosināja balsojumu pēc tam, kad Marjano partija tika ierauta korupcijas skandālā.

Par Rahoja atcelšanu un Sančesa ievēlēšanu nobalsoja 180 deputāti, kas ir neliels vairākums 350 vietu parlamentā. Pret balsoja 169 deputāti, bet viens atturējās.

46 gadus vecajam Sančesam, lai stātos amatā, vēl jānodod zvērests karalim.

«Mēs parakstīsim jaunu lappusi mūsu valsts demokrātijas vēsturē,» pirms balsojuma teica Sančess.

Rahojs ir pirmais premjerministrs mūsdienu Spānijas vēsturē, kurš no amata padzīts pēc neuzticības balsojuma.

Rahojs jau pirms balsojuma atzina savu sakāvi, uzrunā parlamentam pavēstot, ka viņam bijis gods būt Spānijas premjerministram.

«Ir gods atstāt Spāniju labāku, nekā es to atradu. Pateicos visiem spāņiem un veiksmi,» paziņoja Rahojs.

Rahojs premjera amatā atradās vairāk nekā sešus gadus.

Spānijas tiesas pagājušajā nedēļā pieņēma spriedumu, ar kuru valdošā konservatīvā Tautas partija (PP) tika atzīta par atbildīgu korupcijā.

Sančess paziņojis, ka gadījumā, ja viņš nomainīs Rahoju, viņš turēsies pie iepriekšējās valdības izstrādātā budžeta, taču mēģinās sākt jaunu dialogu ar katalāņu separātistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu