Kāpēc suņi spēlējoties uzvedas tik mīlīgi un jocīgi?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai nu tie noliec galvu un gaisā paslej dibenu, vai apveļas uz muguras un atklāj vēderu, suņi pavisam noteikti ir mīlīguma eksperti. Tomēr šāda rīcība nozīmē kaut ko vairāk par centieniem izvilināt sajūsmas spiedzienus no cilvēkiem. Tā ir evolucionāri attīstījusies un ir svarīga izdzīvošanai.

Kā raksta izdevums «Mental Floss», viens no uzskatāmākajiem piemēriem ir rotaļīgā galvas noliekšana un dibena pasliešana gaisā. Visi to noteikti kādreiz ir redzējuši. Tā ir rotaļības zīme, kas ir ārkārtīgi svarīga starp sugām, kuras rotaļas izmanto, lai vingrinātos upura nogalināšanā.

Šāda poza suņu evolūcijas sākumposmā kalpoja kā komunikācijas forma. Kad kāds suns ieraudzīja citu suni un vēlējās ar to spēlēties, tas izstiepa savas priekšķepas un, luncinot asti, pacēla gaisā dibenu, tā aicinot otru dzīvnieku uz rotaļām. Šāda poza var nozīmēt arī atvainošanos, kad rotaļas kļūst pārāk rupjas.

Pētnieki arī domā, ka šādas nekaitīgas rotaļas sagatavoja kucēnus vēlākajām medībām. Pavērojiet, kā kucēni spēlējas – tie viens otram kož, cenšas izsekot un nogāzt. Tieši tāpat, tikai nāvējošāk, vilki uzbrūk savam medījumam.

Tiesa, iespējams, suņi šādi uzvedās arī tāpēc, ka tas ir jautri. Tas varētu izskaidrot to, kāpēc tie turpina spēlēties arī, kad ir pieauguši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu