Pirmdien atklās ASV vēstniecību Jeruzalemē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pirmdien tiks atklāta strīdīgi vērtētā ASV vēstniecība Jeruzalemē, vēsta raidsabiedrība BBC. Atklāšanas ceremoniju apmeklēs vairākas augstas ASV amatpersonas, tostarp ASV prezidenta Donalda Trampa meita Ivanka Trampa un viņas vīrs Džareds Kušners. Savukārt lielākās daļas Eiropas Savienības (ES) valstu vēstnieki Izraēlā pasākumu neapmeklēs.

Domājams, ka Tramps sanākušos uzrunās ar videozvana palīdzību.

ASV prezidents Donalds Tramps decembrī izbeidza desmitiem gadu ilgušu politiku, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, un solot uz turieni pārcelt ASV vēstniecību Izraēlā. Ar šo paziņojumu viņš izprovocēja palestīniešu dusmas un starptautisku nosodījumu.

Trampa paziņojums bija pretrunā starptautiskai vienprātībai, ka Jeruzalemes statusa jautājums jāatrisina divu valstu miera līguma ietvaros starp Izraēlu un palestīniešiem.

Pirmdien Jeruzalemē sāks darboties neliela pagaidu ASV vēstniecība, kas iekārtojusies jau esošajās ASV konsulāta telpās Jeruzalemē. Vēlāk, kad vēstniecība pilnībā pārcelsies no Telavivas, tai tiks atrastas lielākas telpas.

Vēstniecības atklāšana Jeruzalemē sakrīt ar Izraēlas 70. gadadienu.

ES paudusi spēcīgus iebildumus pret vēstniecības pārcelšanu un lielākās daļas ES valstu vēstnieki atklāšanas pasākumu neapmeklēs, taču ceremonijā gaidāma vairāku desmitu ārvalstu diplomātu piedalīšanās. Sagaidāms, ka to vidū būs arī Ungārija, Rumānija un Čehija. Ārvalstu mediji ziņo, ka šīs valstis esot bloķējušas vienotas ES valstu pozīcijas izziņošanu šajā jautājumā.

Atklāšanu apmeklēs Gvatemalas un Paragvajas prezidenti; abas valstis pēc Trampa paziņojuma arī nolēma savas vēstniecības Izraēlā pārcelt uz ASV.

Tikmēr palestīniešu līderis Mahmuds Abass Vašingtonas lēmumu nosauca par «pliķi sejā».

Tūkstošiem palestīniešu pirmdien pulcēsies uz protestiem pie žoga starp Izraēlu un Gazas joslu.

Jeruzalemes statuss ir viens no strīdīgākajiem jautājumiem starp Izraēlu un palestīniešiem. Gan izraēlieši, gan palestīnieši to uzskata par savu galvaspilsētu. Jeruzalemē atrodas trīs monoteisko reliģiju - jūdaisma, islāma un kristietības - svētvietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu