Rīgas domes opozīcijas partiju monolītajā blokā pret Ušakovu parādījusies plaisa

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Partija Latvijas attīstībai sākusi pamazām mainīt savu kritisko attieksmi pret Saskaņas un Gods kalpot Rīgai vadību un meklēt saskares punktus. Tādi jau bijuši līdz šim: Rīgas brīvosta līdz šim dāsni atbalstījusi Latvijas attīstībai līdera Edgara Jaunupa vadīto basketbola klubu VEF. Pretimnākšanu saņēmis arī kāds partijai pietuvināts uzņēmējs, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā Personīga.

Rīgas domes Satiksmes komitejas 18.aprīļa sēdē notika kas negaidīts. Saskaņas deputāti ierosināja atbalstīt opozīcijas priekšlikumu. Juris Pūce no partijas Latvijas attīstībai bija rosinājis pieprasīt pašvaldības uzņēmumam Rīgas satiksme rīcības programmu, ko darīt ar mikroautobusiem Rīgas pilsētā. Tiesa bija nospriedusi, ka ar līdzšinējo pakalpojumu sniedzēju Aleksandra Brandava izveidoto uzņēmumu Rīgas mikroautobusu satiksme līgums jālauž. Risinājums būtu jāmeklē arī bez Pūces priekšlikuma. Tomēr šo soli kā Saskaņas reveransu Latvijas attīstībai novērtējuši deputāti no citām partijām.

Pūce uzskata, ka laiks sākt konstruktīvu dialogu ar Rīgas varu, jo līdzšinējā sakliegšanās nav produktīva.

No savas puses pret Saskaņu draudzīgāka kļuvusi arī Latvijas attīstībai. Tā atteikusies no, partijasprāt, nepamatotās mēra Nila Ušakova kritizēšanas un neparakstīja Vienotības, Jaunās Konservatīvās partijas un Nacionālās apvienības kārtējo prasību sasaukt domes ārkārtas sēdi, lai pretotos Rīgas pašvaldības jaunajam nolikumam, kas paredz ierobežot debašu laiku.

Latvijas attīstībai domē 9 ir deputāti, tikpat, cik Jaunajai konservatīvajai partijai. Nacionālajai apvienībai ir 6, bet Vienotībai 4 domnieki. Saskaņai un Gods kalpot Rīgai ir neliels vairākums – 32 balsis, tādēļ atbalsts opozīcijā var būt nepieciešams. Latvijas attīstībai ir arī atšķirīgs viedoklis par azartspēlēm. 2017.gada 12.septembra sēdē, kad bija jālemj par azartspēļu vietu slēgšanu Rīgas vēsturiskajā centrā, Latvijas attīstībai nebalsoja par šo priekšlikumu, par ko saņēma Saskaņas publiskus pārmetumus azartsopēļu lobēšanā. Arī kolēģi opozīcijā nesaprata, kādēļ Pūces un Bondara partija par azartspēļu ierobežošanu nebalsoja.

Mārtiņa Bondara dzīvesbiedre Ieva ir gleznotāja. Bondaru ģimene bieži apmeklē spēļu zāļu Fēnikss un Admirāļu klubs īpašnieka Jāņa Zuzāna mākslinieciskos pasākumos. Zuzāns ir mecenāts un kolekcionārs, nav ziedojis Latvijas attīstībai. Tomēr viņa uzņēmumi SIA Alfor un Admirāļu klubs iemaksājuši domes deputāta Jura Pūces sievas Zaigas biedrības Ascendum kontā 61 000 jeb divas trešdaļas no biedrības ziedojumu kopsummas 2016.gadā.

Biežs viesis Zuzāna izstādēs ir cits domnieks, Saskaņas deputāts Oļegs Burovs. Viņa pakļautībā ir Rīgas domes Īpašuma departaments. Šī domes struktūra nesen lēma izslēgt spēļu zāles Fēnikss ēku no rekonstrukcijai paredzētā Āgenskalna tirgus teritorijas. Tas darīts pat pretēji Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas viedoklim, jo Rīgas ierēdņi pēkšņi sapratuši, ka šīs ēkas īpašnieks varot pārņemt visu Āgensalna tirgu.

Latvijas Attīstībai nu ir izveidojusi kopēju apvienību ar liberālo partiju PAR. Tomēr tas nav atspoguļojies apvienības kasē. Joprojām būtiskākie ziedojumi nāk no Latvijas attīstībai biedriem un atbalstītājiem. Vislielākais labvēlis bijis reklāmists Ainārs Ščipčinskis. Četros gados noziedojis 75 000 eiro.

Otrs lielākais ziedotājs bijis AS Ventbunkers padomes loceklis Jānis Berķis, Ventspils uzņēmēja Olafa Berķa dēls. Viņa ziedojumi 67 000 eiro. Edgara Jaunupa vadītā basketbola kluba VEF menedžere Laila Spaliņa ieskaitījusi 23 000, Rīgas domnieka Jura Pūces māte Dace 21 000, savukārt nu jau bijusī ātro kredītu un būvnieku lobisma organizāciju vadītāja Baiba Fromane un viņas ģimenes locekļi 16 000 eiro.

Kustības Par atbalstītāji visi kopā noziedojuši 6000. Toties partijai ir cits populāras personības – Daniels Pavļuts, Vjačesavs Kaščejevs un Ilze Viļķele. Kustība PAR ir izvirzījuši prasību, ka Saeimas vēlēšanās no apvienotā saraksta nevajadzētu kandidēt domniekam Mārtiņam Bondaram, kuru tiesā par Krājbankas izsaimniekošanu.

Apvienības Latvijas attīstībai/Par valdes loceklis Edgars Jaunups atzina: ja tiesa Bondaru atdzīs par vainīgu, viņš kandidēt nevarēs. Ja Bondars pierādīs savu nevainību, tad varēšot pārstāvēt apvienību Latgales sarakstā kā pirmais numurs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu