Jeruzalemē uzstāda ceļa norādes uz ASV vēstniecību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jeruzalemē tiek uzstādītas ceļa norādes, kas ved uz ASV vēstniecību, novērojusi ziņu aģentūra EPA. Ārvalstu mediji ziņo, ka Trampa administrācija jau 14.maijā varētu oficiāli pārcelt ASV vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz konsulātu Jeruzalemē. Šie plāni pērn izraisīja starptautisku reakciju un protestus musulmaņu zemēs.

Vēstniecības atklāšana Jeruzalemē sakritīs ar Izraēlas 70. gadadienu, ziņo aģentūra «Reuters».

ASV prezidents Donalds Tramps decembrī izbeidza desmitiem gadu ilgušu politiku, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu, un solot uz turieni pārcelt ASV vēstniecību Izraēlā. Ar šo paziņojumu viņš izprovocēja palestīniešu dusmas un starptautisku nosodījumu.

Trampa paziņojums bija pretrunā starptautiskai vienprātībai, ka Jeruzalemes statusa jautājums jāatrisina divu valstu miera līguma ietvaros starp Izraēlu un palestīniešiem.

Čehija aprīlī paziņoja, ka atvēršot goda konsulātu Jeruzalemē. Tas pirmoreiz tika atvērts deviņdesmito gadu sākumā, bet 2016.gadā goda konsula nāves dēļ tas tika slēgts.

Arī Rumānijas valdība plāno pārcelt vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi, kas izraisījis domstarpības ar Rumānijas prezidentu.

Tikmēr palestīniešu līderis Mahmuds Abass Vašingtonas lēmumu nosauca par «pliķi sejā».

Jeruzalemes statuss ir viens no strīdīgākajiem jautājumiem starp Izraēlu un palestīniešiem. Gan izraēlieši, gan palestīnieši to uzskata par savu galvaspilsētu. Jeruzalemē atrodas trīs monoteisko reliģiju - jūdaisma, islāma un kristietības - svētvietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu