Kā ZZS vāc naudu vēlēšanām?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

No katra pa mēnešalgai ziedojumiem – tāda būs prasība, ko Zaļo zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputāta kandidātiem izvirzīšot frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Ziedojumi disciplinēti tiks iekasēti no katra, kurš gribēs iekļūt nākamajā Saeimā. Jau šobrīd zaļo zemnieku kasi piepilda ne tikai deputātu un ministru, bet arī ministriju darbinieku un kapitālsabiedrību valdes locekļu ziedojumi. Ziedo arī uzņēmēji, kas uzvar valsts uzņēmumu un pašvaldību pasūtījumos, svētdienas vakarā ziņo raidījums «Nekā personīga».

ZZS ir ērts un elastīgs finanšu piesaistīšanas tīkls, jo ziedot var ne tikai ZZS, bet arī Zemnieku savienībai, Zaļajai partijai, Liepājas partijai un Latvijai un Ventspilij, un daudzi ziedotāji tā arī dara – ziedo gan apvienībai, gan tās partijām.

Pēdējā gada laikā ZZS noziedoti 377 835 eiro, Zemnieku savienībai 98 235 eiro, Zaļajai partijai 65 185 eiro, Liepājas partijai 17 566 eiro un Latvijai un Ventspilij 8535 eiro. Zaļā partija biedra naudās iekasējusi vēl 10 508 eiro. Kopā pa visām partijām – 577 864 eiro. Tik daudz nav iekasējusi neviena cita partija vai to apvienība.

Salīdzinājumam citu partiju iekasētās summas eiro:

Vienotība 357 000;

Saskaņa – 284 000;

Nacionālā apvienība – 217 000;

Latvijas attīstībai – 107 000;

Jaunā Konservatīvā partija – 99 000;

Reģionu apvienība – 55 000;

No sirds Latvijai – 13 300.

Deputāts Kārlis Seržants pirms gadu mijas jau paspējis ZZS noziedot piecus tūkstošus, bet lielākajai daļai deputātu tas vēl priekšā. Augusts Brigmanis domā, ka ziedojums mēnešalgas apjomā būtu jāsagaida no katra deputāta kandidāta.

Savu deputāta kandidāta pienākumu ir izpildījis topošā Latgales saraksta pirmais numurs Jānis Dūklavs. Februārī noziedojis 3000 eiro, viņa bilance no 2014.gada ir 7200. Arī kopējais Zemkopības ministrijas devums ZZS kasē ir iespaidīgs – četru gadu ciklā 14000 ziedojis uzņēmuma Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi valdes loceklis Roberts Dilba, otrs valdes loceklis Pēteris Kalniņš – 10 000. Dūklava parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis ZZS kasē atstājis 3000, tikpat arī valsts sekretāre Dace Lucaua, bet viņas vietniece Pārsla Ringolda Krieviņa 2000.

Dāsni ZZS atbalstījis arī Dūklava ministra birojs. Pie viņa strādā Zemnieku savienības ģenerālsekretārs Artūrs Graudiņš, kurš pēdējos četros gados noziedojis 10 000. Priekšnieka partiju atbalstījusi arī Dūklava biroja vadītāja Elīna Plaude ar 500 eiro ziedojumu.

Zemkopības ministrijas ēkā izvietotas arī lauksaimnieku sabiedriskās organizācijas, kuras ministrija finansiāli atbalsta. 20 000 zaļajiem zemniekiem četros gados noziedojis Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes priekšsēdētājs, Garkalnes deputāts Edgars Treibergs, kurš biedrībā saņem 32 000 eiro gada algu. Valsts biedrībai pagājušajā gadā piešķīrusi 8000, bet ministrijas paspārnē esošais Lauku atbalsta dienests – 250 000. Arī citus gadus valsts atbalsts bijis līdzīgs.

Cītīgi ZZS ziedotāji bijuši Finanšu ministrijā. Šī gada pirmajās dienās kā sarunājuši vienā laikā noziedoja ministres Danas Reiznieces-Ozolas biroja darbinieki. Biroja vadītājs Ringolds Beinarovičs – 2500 eiro. Padomnieks Edgars Indāns – tūkstoti. Juridiskais padomnieks Jurijs Spiridonovs – 2500 un preses sekretārs Arno Pjatkins – 2000 eiro.

Bez algas Finanšu ministrijā Pjatkinam ir padomnieka līgums Finanšu ministrijas iestādē «Altum» par 13 000 eiro gadā. Arī Spiridonovs tur saņem 26 000 un vēl 27 000 citā Finanšu ministrijas paspārnē esošajā valsts akciju sabiedrībā «Augstsprieguma tīkls». Beinarovičs pilda Ventspils ostas valdes locekļa pienākumus par 45 000 eiro gadā.

Zaļajiem zemniekiem ziedo uzņēmēji. Tādi, kuriem ir līgumi ar ZZS ministrijām un pašvaldībām, kā arī valsts un vietējām kapitālsabiedrībām:

Jānis Dzelzītis, AS LAFIPA, 3000 eiro, pasūtījumi Austrumu klīniskajā slimnīcā un Ogres pašvaldības uzņēmumos;

Svetlana Antužāne, SIA Geton Energy, 2000 eiro, piegādājis elektrību Jelgavas un Ventspils novada pašvaldību iestādēm, lidostai «Rīga», kā arī Valsts radio un televīzijas centram;

Aleksandrs Ozerskis, SIA Solcraft, 11 500 eiro, līgums ar Satiksmes ministrijas VAS Latvijas gaisa satiksme;

Andris Staškovs, SIA Kurzemes sēklas, 4200 eiro, degvielas piegādes Talsu domei un Talsu namsaimnieka;

Ivars Maršanskis, SIA Kandavas ceļi, 1000 eiro, ceļu darbi Kandavā, Talsos, Valdemārpilī, Kandavas lauku tehnikumā un Stendē.

Piemēram, SIA Augstceltne vadītāji Arnis Zīverts un Juris Kursītis katrs noziedojuši 10 000 eiro. Viņu uzņēmumam ir vairāk nekā miljona eiro līgumi par ēku apsaimniekošanu un remontdarbiem ar Zemkopības ministrijas nekustamajiem īpašumiem, Valsts nekustamo īpašumu aģentūru un Aizsardzības ministriju.

Ir arī uzņēmēji, kuriem Zaļo un zemnieku savienība noderējusi savu ekonomisko interešu aizstāvēšanai. 2015. gadā ZZS iestājās par Super FM grupas Krievu hitu radio tiesībām izvēlēties, kādā valodā notiks apraide. Super FM grupas valdes loceklis Ričards Zakss ir Zaļās partijas biedrs, gandrīz ik nedēļu redzams Saeimas gaiteņos. Pēdējos četros gados apvienībai ziedojis 19 000 eiro, cits Super FM vadītājs Ivo Baumanis – 3000, bet stacijas darbiniece Ilze Dubrovska – 5000 eiro.

Īpaši dāsna ir partijas Latvijai un Ventspilij artava kopējā ZZS kasē. Aivars Lembergs pēdējos četros gados apvienībai noziedojis 33 000 eiro, Ventspils mēra vietnieks Jānis Vītoliņš – 12 500, vietnieki Guntis Blumbergs – 14000, otrs vietnieks Didzis Ošenieks – 17 000. Daudz ziedo arī no Ventspils partijas ievēlētie Saeimas deputāti Gundars Daudze (6000) un Jānis Vucāns (9000 eiro). Ventspils politiķi arī piedalās svarīgākajās ZZS sapulcēs. Pirmdienās ZZS frakcija pulcējas uz paplašinātajām valdes sēdēm, kur neiztrūkstošs dalībnieks ir Aivara Lemberga vietnieks Blumbergs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu