Militārais trieciens Sīrijai: tiek izskatītas visas iespējas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV izskatot visas iespējas attiecībā uz iespējamo militāro triecienu Sīrijā, tādējādi reaģējot uz izskanējušo informāciju, ka Sīrijā varētu būt noticis uzbrukums ar ķīmisko ieroču lietošanu, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Militāru rīcību attiecībā pret Sīriju kopā ar ASV apsver arī Lielbritānija un Francija.

Kā ziņo LETA, Sīrijas aktīvistu un palīdzības organizācijas «Baltās ķiveres» un Sīrijas Medicīniskās palīdzības organizāciju savienība (UOSSM) sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus, un uzbrukumā Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Sīrijas režīms un Krievija noraida apsūdzības, ka Damaska operācijā pret nemierniekiem Dumā būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus.

Sīrijas valdība otrdien uz Dumu izmeklēt apsūdzības par ķīmisko ieroču uzbrukumu uzaicinājusi starptautisko Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW). OPCW solījusi nosūtīt uz Sīriju ekspertu komandu vistuvākajā laikā.

Kas notiks tālāk?

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss trešdien paziņoja, ka Pentagons, reaģējot uz ķīmisko uzbrukumu Sīrijā, ir gatavs «nodrošināt militārās iespējas», vēstīja LETA.

Baltais nav gan nav noteicis konkrētu termiņu, līdz kuram būtu jāpieņem lēmums par to, kad trieciens Sīrijā tiks veikts. Arī Lielbritānija un Francija lēmumu šajā jautājumā varētu pieņemt tuvāko dienu laikā.

Raidsabiedrībai BBC paziņojis kāds situāciju pārzinošs informācijas avots, militārais trieciens pa objektiem Sīrijā varētu būt gaidāms nedēļas nogalē.

Kā vēsta «Euronews», ASV un tās sabiedroto militāra rīcība Sīrijā varētu ne tikai vēl vairāk eskalēt situāciju pašā Sīrijā, bet arī plašākā reģionā, kā arī veicinot bažas par tiešu militāru konfliktu starp Vašingtonu un Maskavu.

Kā uzskata «Rasmussen Global» stratēģis Fabriss Potjē, šobrīd jautājums vairs nav par to, vai militārs trieciens tiks veikts, bet gan – kad tas tiks darīts.

Tālākā situācijas attīstība esot atkarīga no tā, kādiem tieši mērķiem ASV un tās sabiedrotie Sīrijā uzbruks un kāds būs šo operāciju mērogs.

«International Crisis Group» analītiķis Josts Hiltermans pauž viedokli, ka gadījumā, ja sabiedroto trieciens tiks veikts tikai pa Sīrijas armijas objektiem un pozīcijām, tas arī turpmāk būs uzskatāms par «ierobežotu» konfliktu.

Savukārt, ja ASV trieciens tiešā veidā skars Sīrijas sabiedrotās – Krieviju un Irānu –, konflikts var strauji eskalēties ne tikai pašā Sīrijā, bet arī aiz valsts robežām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu