Francijas policija padzen simtiem dabas aktīvistu no plānotas lidostas teritorijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas policija ar asaru gāzi un gaismas un trokšņa granātām cenšas padzīt simtiem dabas aizsardzības aktīvistu un anarhistu no teritorijas valsts rietumu daļā, kurā bija plānots celt jaunu lidostu, vēsta aģentūra «Reuters». Tur gadiem ilgi nelikumīgi iemitinājušies aktīvisti, kuri iebilst pret 580 miljonus eiro vērto būvniecības projektu, ko Francijas valdība janvārī apturēja.

(Papildināta ziņa.)

Policijas operācija sākās pirmdien plkst.6.00 pēc vietējā laika. Tajā piedalījās apmēram 2500 policistu.

Policija jau ap plkst.3.30 bija bloķējusi tuvējos ceļus, novēroja «Reuters» žurnālisti.

Protestētāji solījuši pretoties policijai un viens policists pirmdien guvis acs traumu, kad viņam mests ar paštaisītu petardi, ziņo mediji.

Protestētāji zināja, ka policija kādā brīdī likvidēs viņu nometni, un viņiem bija laiks sagatavoties. Viņi brīdinājuši, ka policisti saskarsies ar «apņēmīgu un fizisku pretestību».

Saskaņā ar mediju ziņoto policija pielietojusi asaru gāzi pret protestētājiem, kuri savukārt aizdedzinājuši barikādes.

Protestētāji solījuši publiskot video ar visām policijas brutalitātes izpausmēm.

Valdība «skvoteriem» lika pamest Notredamdelandu pēc tam, kad lidostas celtniecības plāni tika apturēti. «Mēs gribam pielikt punktu šai zonai bez likumiem,» norādīts Francijas Iekšlietu ministrijas paziņojumā.

Plāni izveidot lidostu, kas varētu apkalpot transatlantiskos lidojumus uz Franciju un Eiropu, pirmoreiz izskanēja jau 60. gados. 1967.gadā tika nolemts, ka Notredamdelanda ir piemērotākā vieta šāda projekta īstenošanai, taču lidosta tā arī netika uzbūvēta. 2000.gadā valdība sāka no jauna izskatīt šo iespēju.

Bija plānots, ka lidosta varētu apkalpot četrus miljonus pasažieru gadā. Lidostas būvniecības aizstāvji uzskatīja, ka projekts palīdzētu Atlantijas Luāras reģiona ekonomikas attīstībai.

Taču pretinieki norādīja, ka lidostas projekts ir pārāk dārgs un nodarītu kaitējumu dabai. Viņi norādīja, ka 110 kilometru attālumā ir cita lidosta, kuras potenciāls netiek pilnībā izmantots.

Aktīvisti plānotās lidostas teritoriju ieņēma 2008.gadā un ir izveidojuši tur kopienu, ko paši raksturo kā utopiju ar ilgtspējīgu lauksaimniecību un politiskajām debatēm.

Francijas drošības spēki bažījas, ka varētu atkārtoties 2012.gada scenārijs, kad vairāk nekā 1000 policistu vairākas nedēļas nesekmīgi mēģināja padzīt protestētājus no šīs teritorijas.

Konservatīvie Francijas mediji raksturo protestētājus kā radikāļus, kuri gatavi ķerties pie vardarbības, lai aizstāvētu savu mērķi. Turpretī paši protestētāji apgalvo, ka viņi medijos tiekot dēmonizēti.

Protestētāju nometne ir labi aizsargāta, viņi uzcēluši sargtorni, izrakuši grāvjus un izveidojuši pirātisku radiostaciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu