Strādā četras dienas nedēļā, algu saņem par piecām - kārdinoši, vai ne?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jaunzēlandē kāds uzņēmums sācis eksperimentu, kas noteikti patiktu arī Latvijas darba ņēmējiem – tā darbinieki nedēļā strādā četras dienas, bet atalgojumu saņem par piecām.

Kā vēsta «The Guardian», eksperiments uzņēmumā «Perpetual Guardian» sākās šā gada martā un beigsies aprīļa vidū, tad tiks apkopoti un analizēti darba produktivitātes dati. Iespējams, jaunais režīms uzņemumā tiks ieviests jūlijā.

Jaunzēlandes iedzīvotāji strādā 1752 stundas gadā, kas ir vidējs rādītājs Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstīs.

Vismazāk stundu strādā vācieši, tiem seko dāņi, norvēģi, Nīderlandes iedzīvotāji. Savukārt visvairāk strādā meksikāņi, korejieši un kostarikāņi.

Darba ražīguma ziņā visproduktīvākā valsts ir Luksemurga, kaut arī darba ņēmēji šeit strādā tikai 29 stundas nedēļā.

Šis nav unikāls eksperiments, aizvien vairāk arī citas valstis domā par to, lai cilvēks nepavadītu visu savu dzīvi darbā, bet atvēlētu laiku arī saviem pienākumiem pret tuviniekiem, hobijiem, ģimenei un draugiem.

Divus gadus kāds aprūpes nams Zviedrijā izmēģināja sešu stundu darbadienu. Rezultātā par 10% samazinājās darbnespējas dienu skaits, uzlabojusās darbinieku apmierinātība ar savu darbu, lai gan izmaksas darbavietai pieauga par 20%.

Arī «Amazon», «Google» un citi lielie uzņēmumi dažiem darbiniekiem ļauj strādāt 30 stundu darba nedēļu, kas veicina darba produktivitāti, radošumu un jaunu ideju ģenerēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu