Inčukalna gudrona dīķu saturu no teritorijas sākst izvest maijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Inčukalna sērskābā gudrona dīķu saturu no teritorijas plānots sākt izvest maija beigās, šodien preses konferencē sacīja pilnsabiedrības «Inčukalns Eko» pārstāvis, AS «BAO» valdes loceklis Māris Kalniņš.

Kalniņš skaidroja, ka pirmā mēneša laikā pilnsabiedrība sākusi darbu pie nepieciešamo pagaidu angāru būves. Pašlaik tiek veikti dīķu ūdens attīrīšanas darbi, jo plēves, kas uzvilktas virs tiem, joprojām pārklāj ledus. Pašlaik darbi noritot ātrāk par Valsts vides dienestā (VVD) iesniegto darba plānu, līdz ar ko maija beigās pilnsabiedrība plāno sākt gudrona izvešanu no teritorijas ar kravas mašīnām.

Sākotnēji izsmeltais un izraktais gudrons turpat teritorijā tiks «neitrlizēts», sajaucot to ar kaļķi, skaidām vai šķeldu. Šāda jaukšana nepieciešama, jo gudrona sastāvs dažādos dīķa slāņos ir atšķirīgs. Bez šī jaukšanas procesa to arī nav iespējams sadedzināt SIA «Cemex» rūpnīcā. Gudrons tiks neitralizēts tādos apjomos, lai katrā izvešanas reizē no teritorijas transportētu 500 kubikmetrus maisījuma. Pēc Kalniņa teiktā, saskaņā ar pēdējiem veiktajiem mērījumiem, darbu gaitā varētu tikt izvesti aptuveni 25 000 kubikmetri gudronu saturošo materiālu.

Taujāts par gudrona neitralizēšanas procesa ietekmi uz apkārtējā gaisa kvalitāti, Kalniņš atbildēja, ka, lai neradītu problēmas netālajiem Vangažu un Inčukalna iedzīvotājiem, vielu maisīšana notiks angārā, kas tiks aprīkots ar gaisa attīrīšanas iekārtām.

Pēc visiem dīķu attīrīšanas darbiem 2021.gadā tos plānots aizbērt un apklāt ar melnzemi, savukārt pēcāk vēl divu gadu garumā tiks veikts teritorijas monitorings.

Kā ziņots, VVD februāra sākumā oficiāli noslēdza 26,6 miljonu eiro līgumu ar pilnsabiedrību «Inčukalns Eko» par Inčukalna gudronu dīķu sanācijas darbu uzsākšanu. Savukārt sanācijas darbu inženiertehnisko uzraudzību par 1,23 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa veiks uzņēmums SIA «Geo Consultants».

Pilnsabiedrība dibināta 2016.gadā, un tās dalībnieki ir AS «VentEko», SIA «Eko Osta», un AS «BAO».

Paredzēts, ka līdz 2023.gada nogalei kopējā atjaunotās zemes platība būs 2,5 hektāri. Specifiskā atbalsta īstenošanai plānotais kopējais attiecināmais finansējums ir līdz 29 257 750 eiro, tai skaitā Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējums - 24 869 088 eiro un valsts budžeta finansējums līdz 4 388 662 eiro. No 29,2 miljonu eiro kopsummas pilnsabiedrībai par veiktajiem darbiem paredzēts izmaksāt 26,6 miljonus eiro. Atlikušie 2,6 miljoni eiro izmantoti projekta izstrādei, kā arī daļa no tiem tiks izmantoti pilnsabiedrības darbu uzraudzībai, teritorijas vides monitoringam un citiem darbiem.

Jau vēstīts, ka, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju «Skonto būve», tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu.

Pagājušā gada 13.martā VVD aicināja pilnsabiedrību «Inčukalns Eko» un AS «A.C.B.» sagatavot savus tehniskos un finanšu piedāvājumus Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu otrajam posmam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu