Advokāts: Pudždemona izdošana pārnesīs Spānijas iekšējo konfliktu uz Vāciju

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Kādreizējais Vācijas Federālās Augstākās tiesas tiesnesis Volfgangs Šomburgs, kurš pārstāv bijušā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona intereses, brīdinājis, ka viņa izdošana Spānijai var pārnest spāņu iekšējo konfliktu uz Vāciju.

Pudždemona advokāts intervijā laikrakstam «Süddeutsche Zeitung» trešdien nācis klajā ar aicinājumu Vācijas amatpersonām publiski apliecināt, ka viņa klients netiks izdots, un uzsvēris, ka Berlīnei jārīkojas «bez kavēšanās».

Pretējā gadījumā Berlīne riskē ar to, ka «spāņu interešu konflikts tiks izspēlēts uz Vācijas zemes,» brīdinājis Šomburgs.

Viņš arī norādījis, ka Spānijas tiesiskās palīdzības lūguma izpildei nepieciešama tieslietu ministres Katarīnas Bālijas īpaša piekrišana.

Šomburgs Pudždemonu pārstāv kopš viņa aizturēšanas svētdien, kad bijušais Katalonijas premjers no Somijas caur Vāciju atgriezās Beļģijā, kur viņš uzturas kopš aizbēga no Spānijas.

Pirmdien Vācijas amatpersonas paziņoja, ka lēmums Pudždemona lietā nav gaidāms agrāk par nedēļas nogali.

Kā ziņots, Spānijas Augstākā tiesa piektdien izdeva jaunus orderus Pudždemona un vēl sešu šobrīd ārzemēs esošo Katalonijas politiķu aizturēšanai.

13 katalāņu separātistu līderiem Spānija izvirzījusi apsūdzības par dumpi, un tie, kas nebija devušies uz ārvalstīm, ir jau apcietināti. Ja tiesa atzīs viņu vainu, viņiem draud līdz 30 gadiem cietumā.

Vēl 12 cilvēkiem izvirzītas mazāk smagas apsūdzības par nepakļaušanos valsts varas pārstāvjiem.

Pudždemona valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Drīz pēc tam Spānijas Senāts nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā. Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Glābjoties no aizturēšanas, Pudždemons pēc viņa valdības atlaišanas aizbēga uz Beļģiju, bet Katalonijā palikušie viņa administrācijas locekļi, arī vicepremjers Urials Džunkerass, tika aizturēti un ievietoti apcietinājumā.

Trešdienas rītā Spānijā tika aizturēti arī trīs vīrieši, kas Pudždemonu pavadīja atceļā no Somijas, apsūdzot viņus «noziedznieka slēpšanā». Divi no aizturētajiem ir Katalonijas reģionālās policijas darbinieki.

Tikmēr Katalonijas parlaments trešdien, par spīti centrālajai valdībai Madridē, pieņēmis simbolisku rezolūciju, ar kuru apliecinātas Pudždemona tiesības atkārtoti tikt ievēlētam reģiona premjera amatā, neskatoties uz viņam izvirzītajām kriminālapsūdzībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu