Īrijā 25.maijā notiks referendums par abortu aizlieguma atcelšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NIALL CARSON / TT NYHETSBYRÅN

Īrija 25.maijā rīkos referendums par abortu aizlieguma atcelšanu, trešdien paziņojis Īrijas mājokļu, plānošanas un pašvaldību ministrs Jūens Mērfijs.

Īrijas Senāts otrdienas vakarā ar lielu balsu vairākumu nobalsoja par referenduma rīkošanu.

«Es esmu parakstījis rīkojumu par referenduma dienu, un es varu apstiprināt, ka referendums par 8.grozījuma atcelšanu (..) tiks rīkots piektdien, 2018.gada 25.maijā,» paziņoja Mērfijs.

Referendumā tiks jautāts, vai saglabāt konstitūcijas 8.grozījumu, kas aizliedz abortus, vai arī atcelt to un nodot abortu likuma izstrādāšanu parlamentam.

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars jau paziņojis, ka pirms referenduma aģitēs par abortu aizlieguma atcelšanu.

Aborti Īrijā vienmēr bijuši nelikumīgi, bet to aizliegums tika iekļauts konstitūcijā 1983.gadā pēc referenduma, kurā 67% vēlētāju balsoja par un 33% - pret.

Konstitūcijas 8.labojums atzīst, ka gaidāmajam bērnam un viņa mātei ir vienlīdzīgas tiesības uz dzīvību. Labojums aizliedz abortus, ja vien nepastāv reāls un būtisks apdraudējums mātes dzīvībai.

Sievietei, kas notiesāta par nelikumīgu abortu, draud 14 gadu cietumsods.

Īrijas sievietes tomēr var brīvi doties uz ārvalstīm, lai abortus izdarītu tur, un katru gadu šādos braucienos dodas vairāki tūkstoš sieviešu, pārsvarā uz Angliju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu