Krievijas dubultaģenta «saindēšana»: aculiecinieki stāsta par redzēto

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien bijušais Krievijas izlūks Sergejs Skripaļs un apmēram 30 gadus veca sieviete kritiskā stāvoklī tika nogādāti slimnīcā Anglijā pēc tam, kad nonāca saskarē ar kādu nezināmu vielu. Kamēr izmeklētāji atklājuši pavisam skopu informāciju par notikušo, aculiecinieki medijiem stāsta par pašu acīm redzēto.

66 gadus vecais Skripaļs un 33 gadus veca sieviete, kas medijos identificēta kā viņa meita, tika atrasti bezsamaņā guļam uz soliņa tirdzniecības centrā Solsberi, Anglijā.

Abi patlaban intensīvās aprūpes nodaļā cīnās par dzīvību, vēsta «Euronews».

«Viņas ķermenis izskatījās miris,» stāsta aculiecinieks Džeimijs Peins. «Kājas bija pavisam stīvas. (..) Kad viņa gulēja uz grīdas, acis bija pilnīgi baltas. Tās bija plaši atvērtas, bet baltas, un uz lūpām bija putas.»

«Tad vīrietis palika stīvs. Viņa rokas pārstāja kustēties, bet viņš joprojām skatījās taisni uz priekšu,» atceras Peins.

Veselības dienests paziņojis, ka notikušais plašāku sabiedrību neapdraudot. Taču Viltšīras policija otrdien atklāja, ka vairāki glābšanas dienesta darbinieki esot nosūtīti uz veselības pārbaudēm, turklāt viens no viņiem esot ievietots slimnīcā.

Tirdzniecības centra darbinieks Ričards Eirs raidorganizācijai «Euronews» sacīja, ka esot redzējis dienestu darbu pēc incidenta. «Es svētdienas pēcpusdienā vai vakarā redzēju un dzirdēju ātrās palīdzības helikopteru, un tad attīrīt apkārtni ieradās ugunsdzēsēji aizsargtērpos,» viņš stāsta.

Notikušais daudziem licis vilkt paralēles ar bijušā Krievijas spiega Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu Londonā 2006.gadā.

Ļitviņenko atraitne Marina britu avīzei «Telegraph» pauda bažas, ka abi gadījumi varētu būt līdzīgi.

Marinas Ļitviņenko advokāts gaida, ka policija rūpīgi izmeklēs notikušo. «Šobrīd tā izskatās pēc Federālā drošības dienesta operācijas, lai sodītu šķietamu nodevēju,» viņš teica. «Ja tas izskatās kā pīle un pēkšķ kā pīle, tad tā, visticamāk, ir pīle.»

66 gadus vecajam Sergejam Skripaļam 2010.gadā pēc «spiegu apmaiņas» starp ASV un Krieviju tika piešķirts patvērums Lielbritānijā.

Skripaļu, kurš ir atvaļināts Krievijas izlūkdienesta darbinieks, 2006.gadā notiesāja uz 13 gadiem par spiegošanu britu labā. Viņš esot Lielbritānijas izlūkdienestam MI6 nodevis slepenībā strādājošo Krievijas izlūku identitātes.

Krievija apgalvo, ka Skripalam par informāciju samaksāja 100 000 ASV dolāru. Datus viņš esot piegādājis kopš 90. gadiem.

Pēc spiegu apmaiņas Skripalu nosūtīja uz Lielbritāniju.

Kremlis noraidījis saistību ar šo incidentu un apliecinājis gatavību sadarboties ar britu varasiestādēm.

Ļitviņenko, kurš atklāti kritizēja Putinu, 2006.gada 1.novembrī viesnīcā Londonā 43 gadu vecumā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs-2, un 2006.gada 23.novembrī nomira.

Ļitviņenko pirms nāves nepārprotami apsūdzēja Kremli līdzdalībā viņa slepkavībā, tomēr Maskava šīs apsūdzības noraida. Ļitviņenko nāve izraisīja diplomātisko krīzi Krievijas un Lielbritānijas starpā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu