ANO Cilvēktiesību padome izmeklēs situāciju Austrumgutā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ANO Cilvēktiesību padome (UNHRC) pirmdien uzdevusi steidzami izmeklēt situāciju Sīrijas nemiernieku kontrolētajā Austrumgutas anklāvā un pieprasījusi nekavējoties nodrošināt iespēju piegādāt humāno palīdzību šim rajonam.

Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālie spēki ar Krievijas aviācijas atbalstu 18.februārī sāka uzbrukumu Austrumgutai, kas ir pēdējais lielais nemiernieku bastions pie galvaspilsētas Damaskas.

Lēsts, ka aplenkumā atrodas apmēram 400 000 cilvēku un uzlidojumos, artilērijas apšaudēs un raķešu triecienos kopš 18.februāra nogalināti vairāk nekā 700 civiliedzīvotāji, tostarp vismaz 166 bērni, liecina aktīvistu apkopotā informācija.

UNHRC pirmdien ar 29 balsīm par un četrām pret nobalsoja par rezolūciju, kurā aicināts nekavējoties veikt visaptverošu un neatkarīgu izmeklēšanu par situāciju Austrumgutā. 14 UNHRC valstis no balsošanas atturējās.

ANO svētdien paziņoja, ka plāno pirmdien ar 46 kravas mašīnām piegādāt rajonam humāno palīdzību - galvenokārt medikamentus un pārtiku aptuveni 27 500 cilvēkiem. Taču vardarbības uzliesmošana apdraudēja humānās palīdzības piegādi un tā tika atlikta.

ANO Humāno jautājumu biroja pārstāvis sakariem ar presi Jenss Lerke sacīja, ka ANO ir gatava piegādāt palīdzību, tiklīdz apstākļi to atļaus.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu