NVO: Krievijā 2017.gadā par ekstrēmismu internetā notiesāti 228 cilvēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Krievijā pagājušajā gadā par ekstrēmisma izplatīšanu internetā notiesāti 228 cilvēki, no kuriem 47 piespriests cietumsods, trešdien paziņojis analītiskais centrs «Sova».

Viņi notiesāti, pamatojoties uz likumu par «ekstrēmistu propagandu». 2016.gadā, pamatojoties uz šo likumu, tika notiesāti 220 cilvēki.

Gandrīz visas notiesāšanas saistītas ar internetā publiskotiem attēliem, video vai ierakstiem, norādīja nevalstiskā organizācija «Sova», kas specializējas pētījumos par ksenofobiju.

Organizācija secinājusi, ka «cīņa pret ekstrēmismu pieņemas spēkā, ierobežojot vārda brīvību,» un brīdinājusi, ka likums bieži tiek piemērots pārāk plaši.

Aizliegto ekstrēmistu publikāciju saraksts pagājušajā gadā atjaunots 33 reizes, un sarakstā iekļauti arī vēsturnieku darbi un opozīcijas pārstāvju publikācijas, secinājusi «Sova».

Krievijas tiesa pagājušā gada augustā, piemēram, piesprieda trīsarpus gadu cietumsodu ziņu aģentūras RBK žurnālistam Aleksandram Sokolovam par ekstrēmismu.

Sokolovs tika aizturēts 2015.gada jūnijā uz aizdomu pamata par dalību ekstrēmistu grupējumā.

Sokolovs noliedza vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās, apgalvojot, ka viņš tiek vajāts par rakstu, kurā atmaskota valdības izšķērdība jauna kosmosa centra būvniecībā.

Mediju tiesību aktīvisti Krievijā un ārvalstīs nosodīja tiesas spriedumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu