LRA lemj atbalstīt Maizīša atkārtotu ievēlēšanu SAB direktora amatā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krists Spruksts / LETA

Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas frakcijas deputāti un pārstāvji šodien pēc tikšanās ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāju Jāni Maizīti pieņēma lēmumu atbalstīt viņa kandidatūru SAB vadītāja amatam uz otro termiņu, informēja politiskā spēka pārstāvis Valdis Verners.

SAB direktora pārziņā ir būtiski ar valsts drošību saistīti jautājumi, tādēļ lēmums par kandidatūras apstiprināšanu ir ļoti atbildīgs un prasa rūpīgi izvērtēt kandidāta piemērotību, norāda LRA politiķi.

Pēdējā laika notikumi finanšu sektorā radīja jautājumus par to, vai un cik lielā mērā SAB spēj pārvaldīt situāciju, vai pietiekami tiek veiktas banku investoru pārbaudes un citu valstu ietekme uz Latvijā notiekošajiem procesiem. Deputāti vēlējās arī saņemt skaidrojumu par kandidāta pozīciju attiecībā uz «čekas maisu» atvēršanas procesu, valsts noslēpuma pielaidēm un nepietiekamo aktivitāti valsts drošībai bīstamu personu izraidīšanā.

«Saruna bija vērtīga, jo ieviesa skaidrību daļā jautājumu, par kuriem publiski izskanējusi pretrunīgi vērtējama un nepilnīga informācija. Lai arī joprojām ir daži aspekti, kuros mūsu pozīcijas atšķiras, pēc saņemtajiem skaidrojumiem pieņēmām lēmumu atbalstīt Maizīša kandidatūru un uzticēt SAB vadīšanu atkārtoti,» norāda LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Nellija Kleinberga.

Politiķe skaidro, ka viens no viņu ieteikumiem ir uzlabot SAB rīcībā esošo resursu kvalitāti, īpaši tas attiecas uz personāla atlasi un vadību. LRA uzskata, ka SAB vadītājam jāuzņemas atbildība par biroja darba kvalitāti un darbinieku reputāciju tai skaitā.

«Turklāt Maizīša kungam tomēr būtu vairāk jāņem vērā samērā zemais sabiedrības vērtējums un attieksme pret SAB darba kvalitāti. Biroja reputācija ir nozīmīga, jo ir viens no faktoriem, kas var stiprināt sabiedrības paļāvību uz valsts spēju garantēt drošību iedzīvotājiem. Tāpat sagaidām, ka turpmāk SAB vadītājs būs aktīvāks, virzot Saeimā drošības stiprināšanai nepieciešamas iniciatīvas un ieteikumus - ja kapacitāte ir nepietiekama, biroja vadītāja pienākums ir informēt par to un pieprasīt nepieciešamos resursus kvalitatīvai darba izpildei,» pauž Kleinberga.

Maizītis sarunas laikā esot atzinis, ka Policijas akadēmijas likvidēšana 2009.gadā bijusi kļūda, kas radījusi pārrāvumu zināšanu un pieredzes pēctecības nodrošināšanā, informēja politiskajā spēkā. Līdzīgu viedokli iepriekš pauda arī LRA pārstāvji, virzot Saeimā budžeta apstiprināšanas laikā iniciatīvu par Policijas akadēmijas atjaunošanu.

Kā ziņots, Nacionālā drošības padome iepriekš nolēma izvirzīt pašreizējo SAB direktoru Maizīti arī nākamajām pilnvaru termiņam. Saeimas Nacionālās drošības komisija vienbalsīgi atbalstījusi Maizīša atkārtotu apstiprināšanu SAB vadītāja amatā.

Pašreizējais Maizīša pilnvaru termiņš beidzas maijā. Maizītis SAB priekšnieka amatā tika apstiprināts 2013.gada 14.martā. Pienākumus viņš sāka pildīt tā paša gada 2.maijā. SAB direktoru ieceļ amatā uz pieciem gadiem.

Kandidātu SAB vadītāja amatam izvirza Nacionālā drošības padome, bet gala lēmumu par šo jautājumu pieņem Saeima.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu