Ziemeļkoreja olimpiādē pēdējā brīdī atcēla tikšanos ar ASV viceprezidentu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV viceprezidents Maiks Penss bija gatavs tikties ar Ziemeļkorejas amatpersonām Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu laikā Dienvidkorejā, tomēr Ziemeļkorejas valdība pēdējā brīdī šo tikšanos atcēla, otrdienas vakarā paziņoja ASV administrācija.

Pensa vadīta ASV delegācija apmeklēja olimpisko spēļu atklāšanas ceremoniju, un bija izteikti pieņēmumi, ka šo spēļu laikā varētu notikt ASV un Ziemeļkorejas sarunas. Ziemeļkoreja uz šīm spēlēm nosūtīja savus sportistus un delegāciju, kuras sastāvā bija nominālais valsts galva Kims Jonnams un vadoņa Kima Čenuna māsa Kima Jočena.

Lai gan ASV amatpersonas bija pieļāvušas iespēju, ka Penss varētu tikties ar Ziemeļkorejas amatpersonām šīs vizītes laikā, tās arī bija uzsvērušas, ka šāda tikšanās netiek gaidīta.

ASV viceprezidenta kanceleja otrdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja «vilinājusi uz tikšanos» ar Pensu cerībā, ka tas pamudinātu Pensu mīkstināt savu nostāju pret Phenjanu.

Pensa kanceleja izteica pieņēmumu, ka Ziemeļkoreja vēlāk atcēlusi šo tikšanos tāpēc, ka kļuvis skaidrs, ka Penss šādas tikšanās gadījumā stingri turētos pie ASV nostājas.

ASV Valsts departaments paziņoja, ka Penss bija gatavs tikties, tomēr būtu izmantojis šo iespēju, lai «atgādinātu par nepieciešamību Ziemeļkorejai atteikties no nelikumīgajam ballistisko raķešu un kodolieroču programmām».

«Mēs izsakām nožēlu par to, ka viņiem neizdevās izmantot šo iespēju,» sacīja Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta.

Pensa personāla vadītājs Niks Ajerss sacīja, ka plānotā tikšanās, par kuru vispirms ziņoja laikraksts «The Washington Post», būtu ietvērusi Pensa «bezkompromisa vēstījumu» par «maksimālā spiediena kampaņu», ar kuru ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija mēģina atturēt Phenjanu no kodolieroču programmas turpināšanas.

«Varbūt tāpēc viņi atteicās no tikšanās, vai varbūt viņi pa īstam negrasījās tikties,» teica Ajerss.

Ziemeļkorejas amatpersonas iepriekš bija izteikušās, ka tām nav ne intereses, ne nodoma tikties ar Pensu Phjončhanas olimpisko spēļu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu