Vācijas SPD biedri sāk balsot par koalīciju ar Merkeli

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas centriski kreisās sociāldemokrātu partijas (SPD) biedri otrdien sāk sūtīt biļetenus balsojumā par to, vai partijai būt jāiesaistās vēl vienā koalīcijas valdībā ar kancleres Angelas Merkeles konservatīvo bloku (CDU/CSU).

Balsojumā tiesīgi piedalīties 463 723 reģistrētie SPD biedri. Viņiem ir laiks līdz 2.marta pusnaktij, lai biļetenus nogādātu SPD galvenajā mītnē Berlīnē. Rezultātu paziņošana gaidāma tajā pat nedēļas nogalē.

Tas, ka balsojumā koalīcijas valdība ar CDU/CSU tiks atbalstīta, nebūt nav garantēts, ņemot vērā, ka apgriezienus uzņēmusi koalīcijas pretinieku skaļā kampaņa, ko vada SPD jaunatnes spārns, vienlaikus izskanot apsūdzībām, ka partijas vadība zaudējusi saikni ar ierindas biedriem.

Ja SPD iekšējā referendumā nobalsos pret vēl vienu «lielo koalīciju» ar konservatīvajiem, Vācijai draud jaunas vēlēšanas vai arī mazākuma valdība.

Iepriekšējais Merkeles mēģinājums izveidot CDU/CSU koalīciju ar brīvajiem demokrātiem un zaļajiem - tā dēvēto Jamaikas koalīciju - cieta neveiksmi.

Tikmēr sabiedriskās domas aptaujās labējā pretimigrācijas partija «Alternatīva Vācijai» (AFD), kurai Bundestāgā ir trešā lielākā frakcija, pakāpusies uz otro vietu, pirmo reizi apsteidzot SPD.

Saskaņā ar socioloģijas institūta INSA aptauju, kas veikta pēc laikraksta «Bild» pasūtījuma, gadījumā, ja vēlēšanas notiktu šobrīd, par AfD balsotu 16% vāciešu, kamēr SPD varētu cerēt tikai uz 15,5% balsu.

Tikmēr CDU/CSU atbalstu izteikuši 32% aptaujāto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu