LRA neatbalstīs Stambulas konvencijas ratifikāciju, reizē iestājoties pret jebkura veida vardarbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) pieņēmusi lēmumu neatbalstīt Stambulas konvencijas ratifikāciju Latvijā, informēja politiskā spēka pārstāvis Valdis Verners.

Reizē LRA uzsver, ka «viennozīmīgi iestājas pret jebkura veida vardarbību un atbalsta gan palīdzības sniegšanu vardarbībā cietušajiem, gan preventīvu pasākumu veikšanu tās novēršanai».

LRA norāda, ka Latvijas normatīvais regulējums lielā mērā ir saskaņots ar Stambulas konvencijas prasībām un jau pašlaik Latvijai ir saistoši starptautiskie un vietējie normatīvie akti, kas aizliedz jebkāda veida vardarbību pret sievietēm un bērniem, kā arī paredz aizsardzības pasākumus. «Kopš 2011.gada ir veikta virkne grozījumu normatīvajos aktos, piemēram, ieviesta pagaidu aizsardzība pret vardarbību un valsts rehabilitācija no vardarbības cietušām un vardarbību veikušām personām, turklāt 2017.gadā tika izdarīti vēl vairāki normatīvo aktu grozījumi,» teikts politiskās apvienības paziņojumā.

LRA tāpat norāda, ka atsevišķi nosacījumi Stambulas konvencijas pielikumos paredzot izmaiņu veikšanu izglītības sistēmā, kas nav viennozīmīgi vērtējamas un var neatbilst Satversmei.

Politiskais spēks arī uzskata, ka konvencija ir diskriminējoša attiecībā pret pārējiem sabiedrības locekļiem, kuri nav sievietes vai neatrodas ģimeniskās ikdienas attiecībās.

Tāpat LRA politiķi pauž, ka konvencijas ratificēšana nozīmēšot pakļaušanos vēl vienai īpaši izveidotai, starptautiskai kontrolējoši institūcijai, kuras prasību izpildei neizbēgami būs nepieciešama nodokļu maksātāju nauda. «Šāda veida starptautiskas apņemšanās, kuras var skart ikvienu Latvijas iedzīvotāju, ir rūpīgi jāizvērtē. Konvencijas parakstīšana nozīmēja apņemšanos ievērot, lai normatīvais regulējums atbilstu konvencijas principiem un nebūtu pretrunā ar to, savukārt Konvencijas ratifikācija nozīmēs arī valsts pienākumu pakļauties to uzraugošajai institūcijai GREVIO,» norāda LRA pārstāvji skaidrojot, ka jau pašlaik Latvijas normatīvais regulējums nav pretrunā ar Stambulas konvencijas deklarētajiem pamatprincipiem un gadījumā, ja ir nepieciešama papildus aizsardzība pret vardarbību, to iespējams īstenot arī «bez konvencijas un GREVIO diktāta».

LRA uzskata, ka vairāk jāstrādā tieši ar vardarbības cēloņiem un to novēršanu, bet vispirms šie iemesli ir jānoskaidro, jo tie ir lokāli un katrā valstī tie var būt atšķirīgi. Valsts līmenī būtu nepieciešams veikt kvalitatīvu pētījumu par vardarbības cēloņiem un to analīzi, norāda LRA.

Politiķe Inga Bite (LRA) norāda, ka Latvijā ir jāveicina ekonomiskā izaugsme reģionos, lai pēc iespējas samazinātu bezdarbu un alkoholismu - problēmas, kas, iespējams, būtiski ietekmē vardarbības izplatību. «Tāpat stingri jāsoda jebkura persona, kura rīkojusies vardarbīgi, neatkarīgi no tā, vai šī vardarbība ir bijusi vērsta pret vīrieti vai pret sievieti, vai tā ir notikusi ģimenē vai ārpus tās,» viņa piebilst.

Kā ziņots, paredzēts, ka valdībā turpināsies diskusijas par Stambulas konvenciju. Konkrēti termiņi lēmuma pieņemšanai Ministru kabinetā (MK) par dokumenta tālāko virzību pagaidām netiek nosaukti.

Vaicāts, vai MK lēmumu šajā jautājumā varētu pieņemt līdz oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) iepriekš atbildēja, ka pagaidām diskusijas ir bijušas par maz, taču viņš cer, ka «tajā brīdī, kad tas būs iespējams, tiksim galā». Premjers atgādināja, ka gala lēmumu attiecībā uz konvencijas ratificēšanu jāpieņem parlamentam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu