Turcijas iebrukums Sīrijas reģionā Afrīnā draud novest pie robežkonflikta

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijas iebrukums Sīrijas ziemeļrietumu reģionā Afrīnā, lai «iznīcinātu teroristus», atklājis jaunu fronti septiņus gadus ilgušajam Sīrijas konfliktam un riskē dot otro elpu teroristu grupējumam «Islāma valsts», ziņo raidorganizācija CNN.

Turcija ilgstoši iebildusi pret to, ka tās robežu ar Sīriju daļēji varētu kontrolēt kurdu Tautas aizsardzības vienības (YPG), ko Turcija dēvē par teroristiem. Tikmēr ASV pastiprinājusi atbalstu YPG cīņā pret «Islāma valsti». Tas nozīmē, ka viena NATO dalībvalsts cenšas padzīt grupu, ko apmāca un bruņo cita NATO dalībvalsts un kas ir piedalījusies operācijās pret «Islāma valsti».

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans YPG pielīdzina kurdu separātistu grupai Turcijā - Kurdistānas Strādnieku partijai jeb PKK.

Par «Olīvzaru» dēvētā Turcijas operācija pret kurdiem sākās sestdien ar vairākiem gaisa uzlidojumiem. Svētdien Turcijas karavīri iegāja Sīrijā. Viena no kaujinieku grupām, kas atbalstīja Turcijas operāciju, paziņojusi, ka tajā bijuši iesaistīti 13 000 karavīru.

Afrīna atrodas līdzās Idlibas provincei, kur Turcijas bruņotie spēki uzrauga vienu no četrām Krievijas izveidotajām «dekonfliktācijas zonām». Taču tagad Turcija savu militāro klātbūtni izmantojusi tam, lai atklātu jaunu fronti pret kurdiem.

YPG norāda, ka turku militārie uzlidojumi tikuši izvērsti vismaz 100 vietās, iznīcinot 45 mērķus, kuru vidū bija barakas un ieroču glabātuves.

Turcijas premjerministra vietnieks Bekirs Bozdags sacīja, ka Turcijas pierobežā trāpījis no YPG pozīcijām Sīrijā raidīts šāviņš, nogalinot vienu cilvēku un vēl 30 ievainojot. Turcijas ziņu aģentūra «Andalou» svētdien ziņoja par jauniem uzbrukumiem Turcijas pierobežai no Sīrijas.

Taču svētdien publicētā paziņojumā Sīrijas demokrātiskie spēki (SDF) noliedza saistību ar Bozdaga pieminēto uzbrukumu. «Apsūdzības, ka esam pāri robežai veikuši uzbrukumus, ir nepatiesas un kalpo kā iemesls Turcijai ievest Sīrijā savus bruņotos spēkus un ekstrēmistu opozīcijas grupējumus,» teikts paziņojumā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu