Pakistāna slēdz «Radio Brīvā Eiropa» radiostaciju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alexey Vitvitsky / Sputnik

Pakistānas varasiestādes slēgušas ASV finansēta radio «Radio Free Europe/Radio Liberty» («Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība») puštu valodā raidošo radiostaciju, apsūdzot to programmu pārraidīšanā, kas ir «pretrunā ar Pakistānas nacionālajām interesēm».

Iekšlietu ministrija piektdien izdeva rīkojumu slēgt puštu valodā raidošā «Radio Mashaal» Islamabadas biroju, sekojot ietekmīgā Pakistānas Starpdienestu izlūkdienesta (ISI) rekomendācijām.

Radio pārraidītās programmas «atbilst naidīgu izlūkdienestu dienaskārtībai», paziņoja ministrija. Radiostacija attēlo Pakistānu kā «neizdevušos valsti, terorisma centru un patvēruma vietu dažādiem kaujinieku grupējumiem».

«Radio Brīvā Eiropa» prezidents Tomass Kents paziņoja, ka ir «ārkārtīgi nobažījies par slēgšanu un steidzami cenšas iegūt vairāk informācijas par Pakistānas varasiestāžu nodomiem».

Pēc viņa teiktā, Prāgā bāzētā radiostacija ir «Kongresa atbalstīta privāta ziņu organizācija, kas nav saistīta ne ar vienas valsts izlūkdienestu».

«Radio Mashaal» darbu sāka 2010.gadā kā pretsvars augošajam islāma ekstrēmistu radiostaciju skaitam valsts ziemeļrietumu provincēs un cilšu rajonos Afganistānas pierobežā.

ASV janvāra sākumā apturēja drošības palīdzības sniegšanu Pakistānas bruņotajiem spēkiem, pieprasot «izlēmīgu rīcību» pret talibu kaujinieku grupējumiem, kas bāzējušies šajā valstī.

ASV prezidents Donalds Tramps kādā Jaungada tvītā kritizēja Pakistānu, apsūdzot šo seno ASV sabiedroto «melu un viltus» izmantošanā, lai iegūtu ASV palīdzību, vienlaikus dodot patvērumu teroristiem.

Islamabada iepriekš vairākkārt noraidījusi ASV pārmetumus, ka tā piever acis uz kaujinieku aktivitātēm, un uzskata, ka ASV netaisnīgi ignorē lielos cilvēku upurus Pakistānā un miljardiem dolāru lielos izdevumus, ko Pakistānai radījusi cīņa ar ekstrēmistiem.

Kopš Trampa stāšanās amatā ASV un Pakistānas attiecības krasi pasliktinājušās. Augustā ASV prezidents apsūdzēja Pakistānu, ka tā nereti dod patvērumu «haosa, vardarbības un terora aģentiem», bet novembrī vienreiz jau lika saprast, ka palīdzība Islamabadai var tikt apturēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu