Tramps pārdomājis par robežmūri ar Meksiku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas personāla vadītājs Džons Kellijs sacījis, ka Tramps mainījis nostāju jautājumā par mūra celšanu uz ASV robežas ar Meksiku, vēsta raidorganizācija BBC.

Kellijs norādīja, ka tagad robežmūris tiek plānots tikai 700 jūdžu jeb 1125 kilometru garumā, lai gan robežas kopējais garums ir 3100 kilometri.

Ietverot esošo mūru atjaunošanu, plānotās izmaksas ir ap 20 miljardiem ASV dolāru (16 miljardiem eiro). Tramps sākotnēji bija prognozējis, ka robežmūra būvniecība izmaksās no desmit līdz 12 miljardiem ASV dolāru, turklāt priekšvēlēšanu kampaņas laikā izteica priekšlikumu, ka izmaksas pilnībā varētu segt Meksika.

«Kampaņa ir ļoti atšķirīga no valdīšanas,» trešdien intervijā teica Kellijs, piebilstot, ka tikšot meklēti alternatīvi ceļi, kā savākt nepieciešamos līdzekļus, piemēram, ieviešot papildu maksu par vīzām vai pārrunājot NAFTA tirdzniecības līguma noteikumus.

ASV mediji iepriekš ziņoja, ka Kellijs tikšanās laikā aiz slēgtām durvīm esot vairākiem demokrātu kongresmeņiem atzinis, ka Tramps neesot bijis pilnībā informēts, kad nāca klajā ar skaļajiem solījumiem par robežmūri. Vēlāk intervijā telekanālam «Fox News» Kellijs nenoliedza ziņas, ka prezidentu esot raksturojis kā «neinformētu».

Vairākas stundas pēc Kellija izteikumiem, Tramps ār sociālā tīkla «Twitter» starpniecību noliedza, ka viņš būtu mainījis savu nostāju robežas mūra jautājumā.

«Mūris ir mūris, tas nav mainījies kopš pirmās dienas, kad es to iecerēju. (..) To nekad nebija iecerēts būvēt vietās, kur pastāv dabiski šķēršļi kā, kalni,» tvītoja Tramps.

Tāpat viņš uzsvēra, ka par iecerēto mūri joprojām «tiešā vai netiešā» veidā maksāšot Meksika.

ASV Kongress ir nonācis strupceļa priekšā. Apspriežot federālo aģentūru budžetu turpmākajām nedēļām, demokrāti tajās vēlas iekļaut programmu gados jauno imigrantu, kas ASV ievesti kā bērni, aizsardzībai. Republikāņu prezidents Tramps šo programmu - «Attiecībā uz bērnībā ieceļojušajiem atliktie pasākumi» (DACA) vēlas izbeigt.

Taču Tramps varētu piekrist DACA programmas turpināšanai apmaiņā pret demokrātu atbalstu viņa robežu stiprināšanas plāniem, tai skaitā mūrim uz robežas ar Meksiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu