Bulgārijas parlaments apiet pretkorupcijas likumam uzlikto prezidenta veto

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Bulgārijas parlaments piektdien atkārtoti apstiprinājis pretkorupcijas likumu, kuram prezidents Rumens Radevs janvāra sākumā uzlika veto.

Saskaņā ar konstitūciju prezidentam ir tiesības noraidīt parlamenta apstiprinātu likumu un nodot to atkārtotai caurlūkošanai, taču, ja parlaments noraidīto likumu apstiprina atkārtoti, valsts galvam vairs nav iespēju apturēt tā spēkā stāšanos.

Atkārtotajā balsojumā likumprojektu atbalstīja 146 deputāti, tostarp opozīcijā esošās turku minoritātes partijas un populistiskās partijas «Voļa» («Griba») frakcijas. Pret balsoja vienīgi 76 Sociālistu partijas pārstāvji.

Parlamenta apstiprinātais likumprojekts paredz apvienot vienā korupcijas apkarošanas struktūrā vairākas pastāvošās institūcijas.

Jaunās iestādes vadību iecels parlaments, un tai paredzētas tiesības atsavināt nelikumīgi iegūtos līdzekļus un īpašumus.

Radevs brīdinājis, ka jaunā pretkorupcijas dienesta plašās pilnvaras varētu ļaunprātīgi izmantot. Viņš arī paudis viedokli, ka likumprojekts neparedz pietiekamu aizsardzību personām, kuras ziņojušas par korupciju.

Parlaments likumprojektu sākotnēji apstiprināja 20.decembrī, neilgi pirms Bulgārija pārņēma Eiropas Savienības (ES) prezidentūru.

Bulgārija tiek uzskatīta par viskorumpētāko ES dalībvalsti, un Brisele joprojām veic tās tiesu sistēmas uzraudzību.

«Pēc tam, kad esam noraidījuši prezidenta veto, mūsu valsts izpildīs saistības pret Eiropas Savienību,» uzsvēra valdošās konservatīvās partijas GERB («Pilsoņi par Bulgārijas eiropeisku attīstību») pārstāvis Cvetans Cvetanovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu