Berluskoni grib savu vārdu vēlēšanu biļetenos

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Itālijas premjerministrs un konservatīvo līderis Silvio Berluskoni grib, lai viņa vārds būtu atrodams martā gaidāmo parlamenta vēlēšanu biļetenos, kaut arī viņam liegts ieņemt publisku amatu.

81 gadu vecais politiķis svētdien sociālajā tīklā «Facebook» atklāja viņa vadītās konservatīvās partijas «Forza Italia» («Uz priekšu, Itālija!») vēlēšanu logotipu, kurā atrodams ieraksts ar norādi Berluskoni kļūt par premjerministru, lai arī likums viņam šādu iespēju liedz.

Berluskoni pēc notiesāšanas par izvairīšanos no nodokļiem 2013.gadā tika izslēgts no Itālijas Senāta, un viņam tika liegts sešus gadus ieņemt publisku amatu.

Aptaujas liecina, ka konservatīvo bloku, kurā ietilpst «Forza Italia» («Uz priekšu, Itālija!») un divas citas labējā spārna partijas - Ziemeļu līga un «Fratelli d'Italia» («Itālijas brāļi»), atbalsta apmēram 35% vēlētāju.

Berluskoni svētdien rīkoja sarunas ar Ziemeļu līgas līderi Mateo Salvīni un «Fratelli d'Italia» vadītāju Džordžiju Meloni. Salvīni sarunās guva atbalstu rosinājumam atcelt 2011.gadā pieņemto lēmumu paaugstināt pensionēšanās vecumu.

Labējo spēku aliansē tika uzņemta tikko kā nodibinātā centriskā partija «Noi con l’Italia» («Mēs ar Itāliju»).

Šobrīd pie varas esošo kreisi centrisko Demokrātisko partiju (PD) atbalsta apmēram 27% - 28% itāļu. Līdzīgu atbalstu bauda arī populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S).

«Es nedomāju, ka kādam no trīs lielajiem blokiem izdosies iegūt vairākumu,» laikrakstam «Corriere della Sera» norādīja Itālijas finanšu ministrs Pjērs Karlo Padoans.

Viņš arī neizslēdza iespēju, ka labējās un kreisās partijas pēc vēlēšanām varētu veidot koalīciju.

Labējā un kreisā spārna partijas līdz šim bija izslēgušas iespēju atbalstīt cita citu, ja parlamenta vēlēšanās nevienai pusei neizdosies izcīnīt absolūto balsu vairākumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu